BORBA

Bila je na rubu smrti, i to zbog tampona

Amanda Stenli

Avaz.ba

27.7.2018

Majka dvoje djece iz Masačusetsa nalazila se u životnoj opasnosti nakon što joj je dijagnosticiran sindrom toksičnog šoka uzrokovan malim komadom starog tampona koji je ostao u njenom tijelu.   

Amanda Stenli (Stanley, 37) koristila je tampone sedmicu da bi zaustavila obimno krvarenje. Ranije ovog mjeseca probudila se sa simptomima sličnim gripi, zbog čega je riješila da posjeti ljekara.

Dva dana kasnije Amanda je saznala uzrok zbog kog se osjećala tako loše. Pronašli je na krevetu u besvjesnom stanju, niko nije mogao da je probudi.

- Kada sam u kupatilu pogledala na toalet-papir u ruci, vidjela sam da nečega ima. Shvatila sam da je u pitanju dio gaze i da je zapravo od tampona - ispričala je ona.

Pogledala je nov tampon i shvatila da je u ruci držala postavu koja se nalazi oko njega, piše ''Daily Mirror''.

- Vjerovatno se odlomila i zaglavila unutra. Nemam pojma koliko dugo je bila u meni - rekla je Amanda.

Nakon što je dio tampona pokazala doktorima, Amandi je dijagnosticiran sindrom toksičnog šoka - stanje uzrokovano bakterijama koje ulaze u tijelo i oslobađaju štetne toksine, koji mogu da budu fatalni. 

Zakazala je termin kod ginekologa, ali nije bila u stanju da vozi, pa je u pomoć pozvala majku. Dok je stigla do ordinacije, dobila je visoku temperaturu, višu od 40 stepeni.

Završila je u bolnici dok su se doktori borili da saznaju šta joj je. Otkrili su da ima bakteriju, ali da ne znaju njeno porijeklo.

Tek dva dana kasnije, kada je Amanda pronašla dio tampona, doktori su shvatili od čega boluje.

- Imala sam sreće, jer da sam došla samo 12 sati kasnije, vjerovatno ne bih preživjela. Doktori su mi odmah dali terapiju da bi spriječili širenje infekcije - ispričala je ona.

Poslije nekoliko dana, puštena je kući. Amanda je rekla da više nikada neće koristiti tampone.

- Ljudi treba da odu kod ljekara čim dobiju simptome, jer nikada se ne zna šta imaju u sebi - zaključila je ona.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.