HAPŠENJA

U Španiji pala banda pljačkaša iz Hrvatske: Upadali u neosigurane vile i krali luksuzni nakit

Upad u kuću pljačkaša

Avaz.ba

4.8.2018

Banda od 10 članova, tri žene i sedam muškaraca, uhapšena je u španskim gradovima Torevijeji i Malagi zbog pljačke vila. Prema izvještaju Nacionalne policije, desetočlana banda, od kojih su većina hrvatski državljani, imala je sjedište u Torevijeji, a pljačkali su u pokrajinama Alikante, Almerija, Mursija, Malaga i Valjadolid.

Upotreba sile

Iz policije kažu da je banda upadala u neosigurane vile i krala luksuzni nakit te su dodali kako su lopovi bili dobro uhodani. Žene su bile specijalizirane za otvaranje vrata, a muškarci su pronalazili kuće za pljačku.

- Članice bande bile su eksperti za obijanje brava prilikom upada na nezaštićena imanja. Koristile su jednostavne alate kako bi napravile razmak između vrata i onda ih otključavale te ulazile unutra i pljačkale. Muškarci su bili zaduženi za pronalazak kuća za pljačku te su tokom pljački čuvali stražu – rečeno je iz policije.

No, nakon jedne neoprezne pljačke u Kartageni, u kojoj je upotrijebljena sila, policija im je ušla u trag te ih je počela pratiti, a ubrzo su otkrili i sjedište bande u Torevijeji. Ono što je, također, privuklo pažnju policiji i pojačalo sumnju da su na tragu pljačkašima su vozila koja su članovi bande parkirali po susjedstvu, a ne ispred kuće u kojoj su boravili.

Četiri vozila

To je bio alarm za policiju, koja je odmah reagirala. Tokom akcije na kuću osumnjičenih pljačkaša, uhapšeno je sedam osoba, a policajci su u kući pronašli veliku količinu skupocjenog nakita i drugih stvari za koje se vjeruje da su pljačkaški plijen. Pronašli su i četiri vozila koja su članovi bande koristili tokom pljačke.

Nakon pada sedam članova bande, policija je preostala tri člana uhapsila nakon provale u jedan stan u Malagi. Policija sada traži vlasnike ukradenog nakita i drugih predmeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.