NEZAKONITO

U Podgorici godinama snimali đake u učionicama i toaletima

Ilustracija

Telegraf.rs

4.8.2018

Podgorička Medicinska škola godinama je nezakonito snimala đake i nastavnike u učionicama, ali i toaletima. Zbog toga im je Agencija za zaštitu ličnih podataka naredila da ukloni kamere, ali i izbriše sav snimljeni materijal.

- Ispoštovali smo naređenje Agencije - rekao je direktor škole Branimir Kostić.

Agencija, na čijem je čelu Čedomir Mitrović, po prijavi je kontrolirala školu i utvrdila da su kamere kojima se vrši videonadzor instalirane u prostorijama u kojima je to izričito zabranjeno.

- Vijeće Agencije naredilo je da se u ostavljenom roku izbrišu videozapisi snimljeni kamerama koje su instalirane u prostorijama u kojima se neposredno izvodi nastava (učionica), kao i videozapisi snimljeni kamerama koje su instalirane u predsobljima toaleta gdje su postavljeni umivaonici; da se na vidnom mjestu istakne obavještenje da je objekt pod videonadzorom - navodi se u obrazloženju odluke AZLP-a.

Kostić tvrdi da su kamere postavljene isključivo radi zaštite i čuvanja imovine škole.

Zabranjeno je snimanje s bilo kakvom vrstom kamera u Makedoniji - kazna 400 eura.

Međutim, kontrolori AZLP-a smatraju da je Uprava škole postavljanjem videonadzora i snimanjem kršila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

- Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisano je da se lični podaci moraju obrađivati na pošten i zakonit način i ne mogu se obrađivati u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade niti na način koji nije u skladu s njihovom namjenom. Propisano je da videonadzor nije dozvoljen u službenom i poslovnom prostoru van radnog mjesta, naročito u garderobama, liftovima i sanitarnim prostorijama i u prostoru predviđenom za stranke i posjetioce. Propisano je da je javni sektor, privredno društvo i drugo pravno lice i preduzetnik koji vrši videonadzor obavezan da istakne javno obavještenje da se vrši videonadzor - precizirano je u rješenju AZLP-a.

Evropski sud za ljudska prava presudio je prošle godine da je profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta Jovanu Mirkoviću i Nevenki Antović povrijeđeno pravo na privatnost i porodični život, time što su morali raditi pod videonadzorom u toj visokoškolskoj ustanovi. Država Crna Gora, kako je naložio sud, trebala ih je obeštetiti sa po 1.000 eura i platiti sudske troškove od 1.669,50 eura.

Crnogorski sudovi odbili su ranije zahtjev za naknadu štete, smatrajući da se ne može govoriti o zaštiti privatnog života, jer su prostorije fakulteta javna površina.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.