LIFESTYLE

Zovu ga indijskim Trampom: Do bogatstva je došao na jeziv način, pravio je lijekove od ljudske lobanje

Agencije

Avaz.ba

7.8.2018

Poslovno carstvo masovnih joga kampova, TV-mreža, proizvodnja i prodaja lijekova i robe široke potrošnje, sve je to vlasništvo Babija Ramdeva.

On je ikona hindu desnice u Indiji, a bio je jedan od ključnih razloga zašto je Narendra Modi na izborima 2014. pobijedio sa svojom desničarskom strankom BJP i postao premijer.

Ramdev ga je javno zvao "bliskim prijateljem". Danas premijer na sve strane hvali ajurvedske proizvode, koji slučajno imaju veze s Ramdevom. Mjesec uoči nadmoćne pobjede BJP-a Ramdeva je njegova kompanija Patandžali Ajurved snimila kako s nekoliko budućih ministara potpisuje dokumente koji ih obavezuju na niz nacionalističkih reformi vlade, sudova, kulturnih institucija i obrazovanja u smjeru hinduističkog nacionalizma.

Ramdev je, definitivno, utjecao na glasače svojom pojavom "svetog čovjeka". Ali Ramdev je mnogo više od toga. On je glasnik srednje klase u usponu u Indiji, koja se zamorila od naslijeđa Džavaharlala Nehrua, prvog premijera samostalne Indije, i njegove socijalističke, racionalističke Kongresne stranke.

Ramdev zagovara borbu protiv korupcije, indijski ekonomski nacionalizam protiv stranih kompanija koje optužuje da su "neokolonijalne". On je za nekoliko godina radikalizirao hinduistički nacionalizam, tako da je često neprijateljski nastrojen prema muslimanima u Indiji.

Ramdeva često tretiraju kao indijsku verziju Donalda Trampa. I on je milijarder i on je svako malo na TV-u u emisijama i njegova je "istina" vrlo elastična, svoje proizvode na sve strane reklamira kao povezane s hinduističkim nacionalizmom.

Njegov dan počinje u 4 ujutro kad u velikoj dvorani stotinama sljedbenika i pred kamerama počinje da predaje jogu od 4 do 8, a onda opet od 17 do 19.30. Ostalo vrijeme nadgleda fondaciju Patanđali i povezane ustanove.

Ono po čemu je Ramdev ipak poseban, jeste da je on prvi "Božiji čovjek" koji se nije obogatio na donacijama bogatih sljedbenika, nego je izgradio svoje poslovno carstvo. Patanđali sada vrijedi 1,6 milijardi dolara, a Indija je puna postera s njegovim likom.   

Ipak radnicima u njegovoj firmi ne cvjetaju ruže, plaćeni su manje od prosjeka u toj industriji, a traženje povišice je grijeh.

On je svoju firmu osnovao 1995. sa 30 godina, ali je slavu stekao poslije pokolja muslimana u Gzdžaratu 2002. godine. Naime, poslije požara u vozu koji je prevozio hinduističke hodočasnike neko je optužio muslimane pa su uslijedili krvavi nemiri, gdje je 1.000 muslimana ubijeno.

Vladajuća BJP forsira hinduističko vjersko obrazovanje i tu im lik poput Ramdeva koristi.

Ramdev je rođen 1965. u siromašnoj porodici poljoprivrednika u centralnoj Indiji. Kao mali je radio po poljima i patio od mnogih bolesti. Jednom prilikom pao je i zaradio ožiljak na čelu koji nosi i danas. S tri ili četiri godine upao je u jezero i umalo se udavio. Potom je obolio i ostao paraliziran, navodno se izliječio kasnije vježbanjem joge iz neke knjige kako bi ojačao tijelo.

Prva kriza njegovog biznisa bila je 2005. Četvrtina radnika se pobunila da su premalo plaćeni. Krenuli su u štrajk i Ramdev i njegov direktor Ašarija Balkrišna su podijelili otkaze. Ali oni su sa sobom ponijeli uzorke tih "lijekova" i tvrdili da tu ima smrvljenih dijelova ljudske lobanje. DNK analizom pokazalo se da tu stvarno ima i ljudskih i životinjskih ostataka. Ramdev je tvrdio da su uzorci lažirani. Naknadni DNK testovi nisu pokazali ništa problematično. Od tada su ga štitili sljedbenici i BJP.

 Kad bi se nešto dogodilo Ramdevu, sve bi se raspalo za jedan dan. A ne bi to bilo prvi put jer je u proteklih 20 godina najmanje pet gurua završilo u zatvoru zbog nezakonitog bogaćenja, kriminala, prevara, silovanja, čak i tipovi koji su važili kao "glasnici Boga", koji su imali desetine milione sljedbenika širom svijeta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.