VELIKA BRITANIJA

Stižu dizajnerske bebe imune na genetske bolesti

Mogu promijeniti budućnost razvoja djeteta

Avaz.ba

8.8.2018

Stvaranje beba čiji je DNK izmijenjen kako bi, prema procjeni njihovih roditelja, živjele najbolji mogući život dobilo je zeleno svjetlo od vodećeg etičkog tijela o bioetici u Velikoj Britaniji. Iz „The Nuffield Council on Bioethicsa“ rekli su da je to moralno dopustivo ako je u najboljem interesu budućeg djeteta.

Brojne kritike

No, odluka je odmah kritizirana od lobista koji tvrde da je ovo ulazak na mala vrata nekontroliranog genetskog inženjeringa na ljudima te svojevrsnoj eugenici. Ali, novim procedurama, tvrde naučnici, mogu modificirati genetski kod u spermi, jajašcima i embrijima i dramatično promijeniti budućnost razvoja djeteta.

Iako zakoni u Velikoj Britaniji i dalje brane stvaranje genetski izmijenjenih beba, naučna istraživanja pokazuju da bi to mogao biti početak iskorjenjivanja teških genetskih bolesti. Ali, protivnici tvrde kako je postalo jasno da ispravljanje nekih gena često uništi neke druge gene te da je rizik i dalje prevelik.

- Većina smatra da modificiranje gena može voditi stvaranju dizajnerskih beba gdje se genetski kod embrija kreiranih kroz klasičnu umjetnu oplodnju modificira da bude najprivlačniji roditeljima od spola, izgleda, do boje očiju. Ovo nije to, već pokušaj roditelja da potomcima omoguće najbolji mogući početak života bez ikakvih bolesti - kaže Džeki Leč Skali (Jackie Leach Scully), profesorica socijalne etike i bioetike s Njukasla i jedna od autorica izvještaja.

 Crveni tepih

Genetičarka iz Kalifornije Mersi Darnovski (Marcy Darnovsky) rekla je da je put u pakao popločen dobrim namjerama.

- Uvijek krene s altruizmom, ali činjenica je da ovo vodi u nejednakosti, a zapravo su prostrli crveni tepih za kozmetičke intervencije u gene, gdje ćemo se dijeliti na one koji su modificirani i one koji nisu poboljšani - kaže Darnovski.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.