ISTRAŽIVANJE Preporučuje se nošenje što komotnijeg donjeg rublja

Naučnici upozoravaju: Muškarci, nemojte nositi uske gaće

Index.hr
12.08.2018 10:32

Foto: Ilustracija

Muškarcima koji žele postati očevi na staromodan način preporučuje se nošenje što komotnijeg donjeg rublja, poput bokserica jer preuske gaće "ubijaju" spermije, pokazali su rezultati istraživanja američkih naučnika objavljeni u časopisu ''Human Reproduction''.

U poređenju s muškarcima koji nose uske slip gaće, oni koji preferiraju bokserice imaju puno veći broj i koncentraciju spermija, a i njihova pokretljivost je puno bolja.  

Tim naučnika koji je vodila Lidia Mingues-Alarkon (Lidia Minguez-Alarcon)  s harvardske T.H. Čan škole za javno zdravstvo u Bostonu proveo je istraživanje na spermijima 656 muškaraca normalne tjelesne težine u dobi između 18 i 56 godina, čije su se partnerice ondje liječile od neplodnosti.

Ustanovili su da je kod muškaraca koji su nosili bokserice koncentracija spermija bila za 25 posto veća od one u grupi ispitanika koji su nosili slip gaće. Razlog tomu je, smatraju naučnici niža temperatura oko testisa, a otprije je poznato da uspješna proizvodnja spermija zahtijeva temperaturu koja je oko četiri Celzijeva stepena niža od prosječne tjelesne temperature.  

Pojednostavljeno, slip gaće drže testise "stisnutima" i preblizu tijelu, što uzrokuje smanjenje broja spermija. Pri tome se testisi više zagrijavaju, a to nepovoljno utječe na razvoj zdravih spermija i na njihovu koncentraciju.

To je potvrdio i profesor emeritus Ričard Šarp (Richard Sharpe) s edinburškog univerziteta koji se bavi naučnim istraživanjima u Centru za reproduktivno zdravlje. Šarp nije bio uključen u američku studiju.

S njim se slaže i profesor endokriologije oksfordskoga Centra za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam Ešli Grosmen (Ashely Grossman), te dodaje da su rezultati studije dovoljno značajni za tako malu životnu promjenu.  

Istovremeno, naučnici iz drugih krajeva svijeta ukazuju na niz praznina u istraživanju koje ostavljaju mjesta sumnjama te ističu potrebu za dodatnim istraživanjima. Naime, dok su sudionici istraživanja u bolničkim ustanovama dali na analizu uzorke spermija i krvi, odgovori na pitanje o donjem rublju bili su osobni i stoga vjerojatno nepouzdani.

Skrenuli su pažnju i na to da se nije radilo o kliničkom istraživanju, zlatnome standardu u svim vrstama zdravstvenih istraživanja, već o statistički značajnim korelacijama, koje mogu upućivati samo na moguće uzroke.  

- Neplodnost bez sumnje nije samo ženski problem. Reprodukcija je timski rad. Ipak, mislim da ćemo još malo proučavati muški doprinos kada je plodnost posrijedi - kazao je autor studije dr. Horhe Čavero (Jorge Chaverro).  

NA VRH