HRVATSKA

Porodica Ukalović došla na nekoliko mjeseci, a ostala 15 godina

Radomir ispred hotela: Prijeti im izbacivanje

Avaz.ba

13.8.2018

Porodica Ukalović - Radomir (50), Marija (45) i stariji sin (20) - došli su u zadarski hotel “Iž” na nekoliko mjeseci, a ondje je ostala 15 godina. Tu im se rodio još jedan sin. Četveročlanoj porodici sada, međutim, prijeti izbacivanje na ulicu. Ministarstvo državne imovine objavilo je prije nekoliko dana prodaju hotela.

Alternativni smještaj

- U nekretnini se nalazi bespravni korisnik sa porodicom, protiv kojeg se kod Općinskog suda u Zadru vodi sudski postupak radi ispražnjenja apartmana 118 u hotelu “Iž”, a postupak nije pravosnažno okončan - navodi se u javnom pozivu.

Prije nego što su se preselili u hotel, živjeli su u kući rođaka iz Australije, a kad se on vratio, nisu imali gdje pa im je ponuđen alternativni smještaj u hotelu. Prema riječima Marije, u hotelu je živjelo mnogo porodica koje su bile izbjeglice, a među njima i porodica fudbalera Luke Modrića. Svi su se, međutim, vratili svojim kućama ili su dobili stanove od države, a kako porodica Ukalović nije imala gdje, ostala je u hotelu.



Soba gdje živi porodica

Marijin suprug Radomir po cijeli dan nešto radi, muči se i trudi kako mu porodica ne bi patila više nego što i ovako pati. U hotelu je isključena struja, a nema ni vode. Tri godine žive bez osnovnih uvjeta. Ostatak hotela je u raspadu. Trava raste iz zidova, svaka jaka kiša dodatno ošteti krov, a nekadašnja recepcija mjesto je koje podsjeća na horor film.

 Žele ići

Marko Baraka, sudija Općinskog suda u Zadru, presudio je prošle godine da Radomir, koji sa svojom porodicom živi u hotelu “Iž” i u njemu je ostvario svoj dom, prema Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, ima pravo da u njemu boravi, a država ga, prema tužbi koju je podnijela pred Općinskim sudom u Zadru, nema pravo izbaciti.

- Želimo krov nad glavom. Bilo kakav, samo da idemo odavde - kaže Radomir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.