ZANIMLJIVO

Nakon "Applea" uskoro bismo mogli dobiti još jednog bilionera

Jeff Bezos

dnevnik.hr

14.8.2018

Dionice "Amazona" ove su godine porasle nevjerovatnih 65 posto – tržišna vrijednost kompanije veća je od 910 milijardi dolara te je sve bliže bilionu.

Tržišni analitičari dugo su govorili kako je samo pitanje vremena prije nego što dobijemo prvog bilionera, odnosno kompaniju čija vrijednost iznosi više od bilion dolara.

Gotovo svi spominjali su tri potencijalna kandidata, pri čemu je glavni kandidat – "Apple", nedavno ostvario povijesni uspjeh te je tržišna vrijednost kompanije premašila bilion dolara. Na dobrom putu prema bilionu trenutno se nalazi i "Amazon", čija je dionica u konstantnom porastu te je tržišna vrijednost kompanije premašila 910 milijardi dolara.

Tokom ove godine cijena dionice porasla je za nevjerovatnih 65 posto, a na krilima sve veće vrijednosti raste i bogatstvo njenog osnivača i šefa Džefa Bezosa (Jeff), koji je trenutno težak nevjerovatnih 155 milijardi dolara. 

Prema podacima analitičara, novi porast "Amazon" bi mogao ostvariti ulaskom u zdravstveni sektor (kupili su farmaceutski startup "PillPack" za kupovinu lijekova putem interneta), a ukupna prodaja za ovu godinu trebala bi dostići 265 milijardi dolara, što je porast veći od 30 posto. 

Na temelju svih predviđanja, za mnoge više nije pitanje hoće li tržišna vrijednost "Amazona" doseći bilion, već je jedino pitanje hoće li po vrijednosti "Amazon" uskoro premašiti čak i "Apple". 

"Apple" se trenutno čini nedodirljiv, a njegova vrijednost mogla bi i dalje rasti nakon predstavljanja novih modela iPhonea i očekivane rekordne prodaje tokom posljednjeg ovogodišnjeg kvartala, no prema analitičaru Jamesu McQuiveyu iz "Forrester Researcha", Bezosova bi kompanija u budućnosti zaista mogla prestići "Apple", a kao razlog naveo je činjenicu što općenito ljudi više vole "Amazon" od "Applea".

Što se "Googlea", odnosno "Alfabeta" tiče, trenutna vrijednost kompanije iznosi 860 milijardi dolara, tako da bi i njihova tržišna vrijednost u budućnosti mogla premašiti bilion, a u konstantnom rastu u posljednje je vrijeme i "Microsoft", čija tržišna vrijednost trenutno iznosi 830 milijardi dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.