REVOLUCIONARNO

Majkl Ingliš nakon 13 godina pobijedio rak imunoterapijom

Nakon niza tretmana i raznih medicinskih pokušaja, ljekari mu dodijelili bolničarku kako bi njegovu neizbježnu smrt učinila što bezbolnijom

Ingliš: Rak se nije vratio

Avaz.ba

29.8.2018

Nakon 13 godina borbe, Majkl Ingliš (Michael English, 72) iz engleskog Sarbitona u Sariju izliječio je agresivni rak prostate zahvaljujući imunoterapiji.

Stalno se vraćao

Četiri puta od 2005. godine rak se vraćao, a nakon niza tretmana i raznih medicinskih pokušaja, ljekari su mu dodijelili bolničarku palijativne njege kako bi njegovu neizbježnu smrt učinila što bezbolnijom. Ali, dogodilo se nešto što je potpuno promijenilo njegovo stanje.

Britanski naučnici otkrili su da svaki put kad ćelija mutira, ostavlja iza sebe biološki otisak. Nadovezujući se na to otkriće, postoji mogućnost da se ljudski imunitet nauči prepoznavati te biološke otiske mutiranih ćelija raka te potom da ih i dalje napada, dok ne očisti tijelo od raka. Ovaj novi tretman zove se imunoterapija protiv raka.

Prošle godine Ingliš je bio uključen u medicinsko ispitivanje novog lijeka za imunoterapiju profesora Johana de Bona (Johann), voditelja kliničkih studija na Institutu za istraživanje raka u Londonu. Ali, nakon brojnih hemoterapija, njegov probavni sistem bio je toliko uništen, što je uzrokovalo česte bolne infekcije.

Loše stanje

Međutim, uprkos lošem stanju, započeo je s tretmanom eksperimentalnog lijeka pembrolizumaba, koji je prestao uzimati nakon samo deset doza jer je bio suviše slab. Bez obzira na to, tim profesora De Bona poslao ga je na magnetnu rezonancu kako bi provjerili napredak raka, a ostali su zapanjeni rezultatima. Tumor je nestao.

Zahvaljujući nestanku raka, Ingliš je dovoljno ojačao kako bi otišao na operaciju abdomena. Prošle sedmice ponovo je išao na magnetnu rezonancu, gdje je utvrđeno da se rak nije vratio.

Raspršuje ćelije

Nova klasa lijekova razvijena tokom proteklih sedam godina, nazvanih inhibitori kontrolnih tačaka, koji uključuju pembrolizumab, raspršuju ćelije raka koje na taj način postaju prepoznatljive imunitetu, koji ih potom targetira i uništava.

Naše imunološke ćelije mogu ih identificirati kao opasne i uništiti ih.


quote
<p>Zahvaljujući nestanku raka, Ingliš je dovoljno ojačao kako bi otišao na operaciju abdomena.</p>
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.