PROJEKTI

Kompanija „Blue Frontiers“ gradi plutajuće otoke za bijeg od klimatskih promjena

Ploveće zajednice trebale bi imati jedinstvene oblike vlade, nezavisne od zemlje domaćina, te staklenike, restorane, kuće, hotele i urede

Umjetni otoci bit će na prodaju

Avaz.ba

2.9.2018

Kompanija „Blue Frontiers“ pronašla je novi način prilagodbe na klimatske promjene i odlučila prodavati umjetne, plutajuće otoke. Sada nude 100.000 dolara startupovima i poduzetnicima koji uvjere vlade svojih država da umjetne otoke sagrade u svojim morima.

 Vrijedna investicija

Suosnivač „PayPala“ s Novog Zelenda Piter Til (Peter Thiel) donirao je sredstva „Seasteading Institutu“, koji je pokrenuo „Blue Frontiers“. Te ploveće zajednice trebale bi imati jedinstvene oblike vlade, nezavisne od zemlje domaćina. Staklenici, restorani, kuće, hoteli i uredi sagradit će se na tim otocima.

- Između cyberspacea i dalekog svemira postoji mogućnost naseljavanja okeana. Ploveći otoci mogli bi zemlji domaćinu donijeti 60 milijardi dolara investicija – rekli su iz „Blue Frontiersa“.

Do sada su se prijavili poduzetnici iz Kambodže, Maldiva, Vijetnama, Kolumbije i Meksika. O plovećim otocima kao potencijalnom odgovoru na klimatske promjene raspravlja se neko vrijeme, posebno na otočju Južnog Pacifika.

Naftne platforme

Predsjednik Kiribatija, Anote Tong, rekao je da ozbiljno razmišlja o tome da cijelu populaciju svoje zemlje, njih 100.000, preseli na ploveće otoke, koji su izgledom slični naftnim platformama.

- Posljednji put kada sam vidio ove modele, bio sam oduševljen i mislilo kako izgledaju poput nečega iz svemira ili kao iz SF filma. Tako su moderni, ja ne znam mogu li naši ljudi živjeti na njima – kazao je Tong.

Holandija i Japan

Širom svijeta zemlje poput Holandije i Japana te Dubai i Hong Kong sagradili su umjetne otoke poput ovih na kojima su pronašli mjesta za aerodrome ili nove stambene lokacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.