NOVI ZELAND Bogataši iz Silicijske doline bježe na udaljeni otok

Spas od apokalipse milijarderi traže u bunkerima pod zemljom

Zakopani su četiri metra ispod zemlje, teški oko 150 tona, dok je njihova cijena 11,5 miliona dolara

Bloomberg
08.09.2018 23:11

Sigurno mjesto za bogate Amerikance u slučaju katastrofa

Foto: (Foto: Bloomberg)

Najmanje sedam milijardera iz Silicijske doline već dvije godine investira u bunkere na Novom Zelandu u slučaju apokalipse, a sada su konačno prešli na djelo. U strahu od nuklearnog rata, pandemije ili nekih velikih nemira, odlučili su sebi omogućiti bijeg iz Sjedinjenih Američkih Država i sagraditi skrovište na ovom udaljenom otoku.

Idealna destinacija

Bunkeri su zakopani četiri metra ispod zemlje, teški su oko 150 tona, dok je njihova cijena čak 11,5 miliona dolara. Kompanija koja je zadužena za gradnju je „Rising S“, a generalni menadžer ove firme Geri Linč (Gary Lynch) objašnjava zašto je Novi Zeland idealna destinacija za preživljavanje.

- Novi Zeland nije ničiji neprijatelj. Nije meta u slučaju nuklearnog rata, kao ni bilo kojeg drugog rata. To je mjesto gdje ljudi mogu pronaći skrovište - rekao je Linč.

  • Instaliranje bunkera od 150 tona
    Instaliranje bunkera od 150 tona Foto: ((Foto: Bloomberg))

Proteklih mjeseci dva bunkera od 150 tona, veličine po 92 kvadratna metra, prebačena su na Novi Zeland, udaljeni otok koji ima 4,8 miliona stanovnika i šest puta više ovaca. Bivši premijer Novog Zelanda Džon Kej (John Key) izjavio je da je njihova zemlja poznata kao sigurno mjesto za bogate Amerikance u slučaju velikih katastrofa.

Dva imanja

Među bogatašima iz Silicijske doline je i Piter Til (Peter Thiel), jedan od osnivača „PayPala“, koji je kupio dva imanja, od kojih jedno ima panik-sobu. Za razliku od Tila, koji je javno pričao o svojim planovima, ima onih koji to i dalje drže daleko od očiju javnosti.

Jedan od njih, navodno, ima i garažu punu oružja i motora, a u slučaju opasnosti napravljen je poseban prolaz za njega do privatnog aviona koji će ga prebaciti u Nevadu, gdje ga na aerodromu čeka drugi avion, koji može da povede njega i još četiri člana posade. Među drugim poznatim Amerikancima su i Džejms Kameron (James Cameron ) i Džulijan Robinson (Julian).

NA VRH