STRAŠNO

Crkveni dom iz pakla: Tukli djecu, ošamućivali ih lijekovima, pa im operirali mozgove

Stizali u dom kao bebe

Klaus Brinjes

Telegraf.rs

10.9.2018

Klaus Brinjes (Claus Brignes, 60) proveo je djetinjstvo u domu za hendikepiranu djecu u Rotenburgu (njemačka pokrajina Donja Saksonija) i jedno je od desetine hiljada djece u poslijeratnom periodu čije su mlade godine obilježile patnja i nepravda. Bili su fizički zlostavljani, ošamućivani lijekovima za smirenje i korišteni za medicinske eksperimente.

- Nismo znali za slobodu i samostalne odluke. Nemirne su kontrolirali lijekovima ili odvodili i zaključavali u ćeliji - kaže Brinjes.

Crkvena ustanova u Rotenburgu istražuje svoju mračnu prošlost. Knjiga pod naslovom "Iza zelene kapije. Rotenburške ustanove Unutrašnje misije 1945-1975" otkriva da su nemirna djeca i adolescenti dobivali psihofarmake i sredstva za umirenje u dozama čak pet puta većim od preporučenih. Na maloljetnoj djeci testirani su neregistrirani lijekovi, u cilju sprječavanja mokrenja u krevet ili suzbijanja seksualnog nagona muških štićenika.

Farmaceut Silvija Vagner (Silvia Vagner) iz Krefelda bila je posebno šokirana kada je u dokumentaciji pročitala da su u Rotenburgu rađene operacije na mozgu adolscenata upadljivog ponašanja i da su tom prilikom dijelovi mozga nepopravljivo uništeni. Njena istraživanja pokazuju da neka djeca vjerovatno i nisu bila fizički ili mentalno zaostala:

- Obično su kao bebe stizali u dom. Uz odgovarajuću brigu neka od njih mogla su da vode normalan i ispunjen život - kaže Vagner.




Historičar Hans-Valter Šmul ( Hans-Water Schmull) otkriva da su u domovima primjenjivani kazneni rituali. Zaposleni su tukli štićenike instrumentima, vezivali ih i zaključavali. 

- Osoblje je bilo konstantno preopterećeno. Mnoge žrtve i danas osjećaju posljedice, ali veliki broj se sa začuđujućom žilavošću izborio za vlastiti život.

Tipične posljedice nepravde su anksioznost i poremećaji ishrane:

- Mnogi nisu u stanju da izgrade odnos s drugim ljudima - kaže on.

Brinjes, koji je kao dječak obolio od dječije paralize, zbog čega je do osme godine mogao samo da puzi, sjeća se:

- Neke bi toliko isprebijali da nisu mogli da sjede.

Njemačko Ministarstvo za socijalna pitanja, pokrajine i crkve žele da raščiste s prošlošću i pomognu žrtvama. Godine 2017. pokrenuta je Fondacija "Priznanje i pomoć", a do kraja 2019. žrtve mogu da se jave i zatraže pomoć. Osim što će im biti priznata pretrpljena bol, dobit će odštetu od 9.000 eura.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.