SVIJET

Bivši štićenici američkog sirotišta: Časne sestre su ubijale djecu pred našim očima

Desetljećima se nemilosrdno tjelesno i psihičko zlostavljanje zatočene djece odvijalo na sličan način

Printscreen

Index.hr

10.9.2018

Seli Dejl (Sally Dale) bila je prisutna jednog poslijepodneva u kasno ljeto četrdesetih godina prošlog stoljeća kad su dječaka bacili kroz prozor četvrtog sprata sirotišta u Vermontu, piše portal Buzzfeed, koji donosi njenu priču. 

Seli je opisala slučaj ubistva jednog siročeta kojeg je ubila časna sestra, a kojem je i ona sama svjedočila. Pretpostavlja da je dječak pao s prozora 1944. godine, jer se tad selila u spavaonicu za "velike djevojčice". Djevojčice bi obično selili u dobi od šest godina, iako štićenici sirotišta Svetog Josipa u Burlingtonu, saveznoj državi Vermont, nisu uvijek tačno znali koliko imaju godina.


Naime, proslave rođendana, kao i prava imena, bili bi im oduzeti čim bi kročili kroz vrata sirotišta. Seli je opisala ubistvo dječaka kad je bila svjedok tužilaštva u parnici koju je 28 bivših štićenika vodilo protiv časnih sestara, biskupije i socijalne službe koja je nadgledala sirotište.

Više od dva desetljeća nakon stravičnog ubistva oni preživjeli promatrali su suđenje. To se događalo u trenutku kad su skandali o svećenicima optuženima za seksualno zlostavljanje već potresli Katoličku crkvu, uništavajući tišinu koja je dugo obavijala njezine tajne.

Zbog toga je tužiteljima tada bilo lakše istupiti, a ljudi bi brže povjerovali njihovim pričama, čak i ako bi one zvučale previše užasne da bi bile istinite. Čak i ako su se dogodile prije mnogo godina. Čak i ako su optuženici bili uzorni članovi društva.

Crkva je u svojim redovima vješto sakrivala zlostavljače

Čak i uz ovo otkriće koje ukazuje na mračnu povijest seksualnog zlostavljanja u redovima Crkve, kojoj pripada i Selijina priča, ona još velikim dijelom nije razotkrivena.

Desetljećima se nemilosrdno tjelesno i psihičko zlostavljanje zatočene djece odvijalo na sličan način: djeca odrasla u sirotištima morala su satima stajati ili klečati, ponekad ispruženih ruku, ponekad s čizmama ili drugim predmetima u rukama.

Morali su jesti vlastitu bljuvotinu. Zaključavali su ih u kuhinjske ormariće, u ormare ili na tavan; ponekad danima, a ponekad sve dok ne bi na njih zaboravili. Govorili su im da ih obitelj ne želi ili da su zauvijek odvojeni od obitelji. Seksualno su ih zlostavljali i sakatili.

No, najstrašnija, to je priča o djeci koja su u sirotište ušla, ali iz njega nisu živa izašla.

Osim dječaka koji je "pao s prozora", jedan je gurnut u jezero, jedan je privezan za drvo i ostavljen da se smrzne, bebe su umirale u krevetićima...

Prema nekim je procjenama samo u 20. stoljeću u Americi kroz sirotišta prošlo više od pet miliona djece. Na svom je vrhuncu, 30-ih, američki sistem sirotišta uključivao više od 1.600 institucija, koje su se djelimično financirale javnim sredstvima, ali većinom su ih vodili vjerski redovi, uključujući Katoličku crkvu.

Mukotrpna istraga na kraju se pokazala bezuspješnom

Seli Dejl je godinama putovala po Americi i cijelom svijetu u potrazi za istinom o tom golemom, neispričanom poglavlju američke historije. Usmjerila se na sirotište sv. Josipa, gdje su optužbe bivših štićenika, koji je i sama bila, nakratko razotkrile tu mračnu priču. Seli, kao i mnogi drugi štićenici sirotišta sv. Josipa, nije rado govorila o onome što se ondje događalo. Mnogi su se od njih oženili, osnovali obitelji, dobili djecu i unučad, a da pritom nisu dali ni naslutiti da su nekoć bili štićenici sirotišta.

Advokat Robert Vidmen (Widman) pružio im je priliku da ispričaju svoje priče i javno iznesu sve strahote koje su se zbivale unutar zidova sirotišta. Mnogi preživjeli svjedoci, koji su, u vrijeme dok su se u sirotištu događale strahote, i sami bili njegovi štićenici, svoja su traumatična iskustva opisali na sudu. Pred porotom su u detalje iznosili sve strahote i gadosti koje su im činile njihove odgajateljice.

Te strahote uključivale su opis fizičkog, a nerijetko i seksualnog iživljavanja nad maloljetnom i psihički nestabilnom djecom.

Sud je na kraju odbacio optužbe protiv osumnjičenog osoblja sirotišta.

Detalji ubistva dječaka bačenog kroz prozor još uvijek nisu razjašnjeni. 

Pravda nije zadovoljena i veliko je pitanje može li vrijeme izliječiti rane koje, duboko u sebi, još nose preživjeli štićenici sirotišta Sv. Josipa.

Ovaj slučaj još je jedan dokaz tromosti sustava koji je ponovno stao u obranu zlostavljača kako bi zataškao zločin, zaključuje Buzzfeed.

Seli Dejl umrla je prošle godine u 86. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.