NEVJEROVATNO Njihov eliksir mladosti

Zagovornica "terapije urinom" otkrila razlog zbog kojeg pije vlastitu mokraću: "Ima okus kao kokosova voda"

Borba protiv bolesti

Index.hr
12.09.2018 08:55

Foto: Screenshot

Zagovornici "terapije urinom" progovorili su o svom neobičnom životnom stilu - za koji vjeruju da je njihov eliksir mladosti.

Oni vjeruju kako ispijanje vlastitog urina i trljanje urina o kožu liječi bolesti, podiže energiju, pa čak i usporava starenje. Stoljećima stara "tradicija" nedavno je doživjela boom, nakon što ju je nekolicina blogera predstavila hiljadama pratilaca.

Njihovo objašnjenje je da urin sadrži sastojke koje tijelo može reapsorbirati kako bi poboljšalo sposobnost za borbu protiv bolesti te uzrokovalo druge učinke detoksikacije.

Ali njihove tvrdnje ostavile su gorak okus u ustima stručnjaka koji tvrde da nema naučnih dokaza zbog kojih bi bilo tko trebao piti urin. Dapače, moglo bi biti i štetno.

Džulija Silaman (Julia Sillaman, 26) tvrdi da joj je trljanje urina o lice izliječilo akne, nakon što joj dobila preporuku od jednog blogera. Osim toga, tvrdi i da je izgubila desetak kilograma te da joj se probava poboljšala otkako se "liječi urinom".

Slikarica iz Merilrnda kaže kako joj je lice bilo gotovo uništeno, ali nije se mogla odlučiti na posjetu dermatologu.

- Tada sam upoznala Krista (Christ). Sjećam se kako je izgledao zdravo i koliko su mu oči bile čiste. Rekao mi je da isprobam terapiju urinom za kožu.

- Nije mi se gadilo, bila sam zaintrigirana - kaže.

Vrlo brzo počela je s "terapijom", a kaže kako joj je, nakon što je počela postiti, urin izgubio okus.

- Počeo je imati okus kao kokosova voda.

- Imam više energije i osjećam se više u doticaju s prirodom. To mi je promijenilo život, osjećam se kao drugačija osoba - govori Julia, koja kaže da će terapiju koristiti do kraja života, ali ne toliko strogo kao dosad.

- Očekivala sam da će me porodica gledati čudno, ali nakon što su vidjeli rezultat, neki su odlučili i sami isprobati - govori.

Kako piše "Storytender", u praksi nije provedeno nijedno istraživanje, ali stručnjaci za bubrege upozorili su da prekomjerna konzumacija urina može dovesti do teških posljedica, kao kod zatajenja bubrega.

Profesor Henri Vu (Henry Woo), urolog i hirurg sa Univerziteta u Sidneju, rekao je da "nema apsolutno nikakvih naučnih dokaza koji sugeriraju da terapija urinom ima bilo kakvu terapijsku vrijednost.

- Oni koji piju vlastiti urin ne čine ništa drugo nego se rugaju sami sebi - zaključio je.

Oglasi

NA VRH