STRAŠNO

Preveden dio "sotonskih pisama" koje je pisala opsjednuta časna sestra

Probudila se prekrivena tintom

Dio pisma

24sata.hr

12.9.2018

Časna sestra Marija Krosifisa dela Konćezione (Maria Crocifissa della Concezione), koja je prije 300 godina živjela u samostanu na Siciliji, napisala je pisma koja su tek danas djelomično prevedena.

Marija se probudila jednog dana 1676. godine prekrivena tintom i tvrdila je da je opsjednuta vragom cijelu noć pisala pisma. Ona je u samostanu bila od svoje 15. godine i druge su časne posvjedočile da je vikala i onesvijestila se dok je pisala pisma.

Časna je tvrdila da ju je opsjedao vrag kako bi je odvratio od Boga i nagnao da se okrene zlu. Napisala je tekstove koji su čudna mješavina arhaičnih abeceda.


Danas je dio njenih pisama konačno 'dekodiran'. Danijel Abate, direktor naučnog centra u Italiji, kaže da su koristili softver otkriven na dark webu.

- Otkrio smo da su pisma mješavina grčke, arapske, runske i latinske abecede. Časna je, između ostalog, napisala da Bog misli kako može ljude osloboditi smrti, ali da taj sistem više ne funkcionira. Tvrdi da je Boga izmislio čovjek. Piše i o rijeci Stiks koja u grčkoj mitologiji tvori granicu između zemlje i podzemnog svijeta - kaže Danijel Abate (Daniele).

Ipak, misli da sestra nije bila opsjednuta vragom.

- Vjerujem da je patila od šizofrenije. Časna sestra je vrlo dobro poznavala jezike i pisma i to joj je omogućilo da izmisli kod - kaže Danijel Abate. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.