STRAŠNO Prije 300 godina živjela u samostanu na Siciliji

Preveden dio "sotonskih pisama" koje je pisala opsjednuta časna sestra

Probudila se prekrivena tintom

24sata.hr
12.09.2018 09:08

Dio pisma

Časna sestra Marija Krosifisa dela Konćezione (Maria Crocifissa della Concezione), koja je prije 300 godina živjela u samostanu na Siciliji, napisala je pisma koja su tek danas djelomično prevedena.

Marija se probudila jednog dana 1676. godine prekrivena tintom i tvrdila je da je opsjednuta vragom cijelu noć pisala pisma. Ona je u samostanu bila od svoje 15. godine i druge su časne posvjedočile da je vikala i onesvijestila se dok je pisala pisma.

Časna je tvrdila da ju je opsjedao vrag kako bi je odvratio od Boga i nagnao da se okrene zlu. Napisala je tekstove koji su čudna mješavina arhaičnih abeceda.

Danas je dio njenih pisama konačno 'dekodiran'. Danijel Abate, direktor naučnog centra u Italiji, kaže da su koristili softver otkriven na dark webu.

- Otkrio smo da su pisma mješavina grčke, arapske, runske i latinske abecede. Časna je, između ostalog, napisala da Bog misli kako može ljude osloboditi smrti, ali da taj sistem više ne funkcionira. Tvrdi da je Boga izmislio čovjek. Piše i o rijeci Stiks koja u grčkoj mitologiji tvori granicu između zemlje i podzemnog svijeta - kaže Danijel Abate (Daniele).

Ipak, misli da sestra nije bila opsjednuta vragom.

- Vjerujem da je patila od šizofrenije. Časna sestra je vrlo dobro poznavala jezike i pisma i to joj je omogućilo da izmisli kod - kaže Danijel Abate. 

NA VRH