Svijetu do kraja ove godine prijeti novi “El-Ninjo”

PROGNOZE Tvrdnje Svjetske meteorološke organizacije

Svijetu do kraja ove godine prijeti novi “El-Ninjo” Prirodna pojava uključuje promjene temperature površine vode u Pacifiku, što utječe na vrijeme širom svijeta

Iz Svjetske meteorološke organizacije (SMO) tvrde kako da će se vremenska pojava “El-Ninjo” ponoviti prije kraja ove godine. Posljednji put se ta pojava osjetila na planeti 2015. - 2016. godine i utjecala je na vremenske prilike širom svijeta.

Kraći razmak

Naučnici, međutim, navode da ne očekuju da će “El-Ninjo” ovog puta biti tako intenzivan kao tada. Prema tvrdnjama, klimatske promjene utječu na tradicionalnu dinamiku ovih vremenskih pojava. “El-Ninjo” se obično razvija svakih pet do šest godina, a vjeruje se da su klimatske promjene utjecale na to da ovog puta, kako se očekuje, razmak bude kraći.

  • Može izazvati i poplave
    Može izazvati i poplave (Ilustracija)

“El-Ninjo” je prirodna pojava koja uključuje promjene temperature površine vode u Pacifiku, što utječe na vrijeme širom svijeta. Ova pojava je 2015. - 2016. bila jedna od najjačih ikad zabilježen i odrazila se na globalne temperature tako da je 2016. bila rekordno topla.

Pored toplote, ta pojava je, također, dovela do suše u Africi zbog čega se proizvodnja hrane smanjila u mnogim zemljama na tom kontinentu. U Južnoj Americi bilo je poplava u Brazilu, Argentini, Paragvaju i Urugvaju.

 Znatan utjecaj

Ova godina je počela pojavom suprotnom od “El-Ninja”, takozvanom fazom “La-Ninja”. Voda na Pacifiku tada je bila hladnija nego što je uobičajeno. To je sada ublaženo i, prema modelima Svjetske meteorološke organizacije, postoji 70 posto šansi da se “El-Ninjo” razvije prije kraja ove godine, ali se očekuje da će se manje odraziti na vremenske promjene nego prije dvije godine.

- Ne očekujemo da će ovaj “El-Ninjo” biti tako moćan kao 2015. - 2016., ali će i dalje imati znatan utjecaj - rekao je generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Peteri Talas (Petteri Taalas).

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH