ITALIJA

"Michael Kors" kupuje "Versace" za dvije milijarde dolara

Krajem ove sedmice trebalo bi se finalizirati preuzimanje

Arhiv

Fena

24.9.2018

Legendarna italijanska modna kuća "Versace" uskoro će imati novog vlasnika. Italijanski mediji danas su se raspisali kako će firmu u vlasništvu porodice Versače (Versace) kupiti "Michael Kors", američku modnu kuću nazvanu po direktoru, a najpoznatiju po torbama i satovima, u transakciji vrijednoj 2 milijarde dolara, prenosi "Jutarnji list". 

Porodica pokojnog dizajnera Đanija Versačea (Gianni Versace) još drži 80 posto vlasništva, dok je ostatak prodan američkom dioničkom fondu "Blackstone".

Ni "Versace" ni "Blackstone" nisu komentirali navode o prodaji. Prošle godine je "Michael Kors" kupio firmu koja proizvodi luksuzne i vrlo skupe cipele "Jimmy Choo". Na tu kupnju su potrošili gotovo 100 miliona eura.

Italijanski list "Corriere della Serra" objavio je kako je umjetnička direktorica "Versacea" i dopredsjednica Donatela Versače (Donatella) za sutra sazvala sastanak radnika.

Osim "Michaela Korsa", koji bi krajem ove sedmice trebao finalizirati preuzimanje, na "Versace" su oko bacili i "Tiffany", "Louis Vuitton", ali i kompanija koja u svom vlasništvu ima "Calvin Klein" i "Tommy Hilfiger".

U "Versaceu" se razmišljalo o izlasku na berzu od 2014. godine, nakon što je 20 posto kupio "Blackstone", neko se vrijeme nagađalo o izlistavanju cijele kompanije. No, američki dionički fond je brzo shvatio da "Versace" nije toliko uspješan kao što su pretpostavljali.

- Polako su porodicu odgovorili od prodaje dionica i nagovorili ih na prodaju cijele kompanije. Upoznali su ih s potencijalnim kupcima, među njima je bio i "Michael Kors", a sve zato što nisu željeli više ulagati toliko novca u "Versace" potpuno sami – rekao je izvor za "Reuters".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.