MADRID

Lažirali diplome evropskim političarima?

Nadležni sud u Madridu pokrenuo istragu protiv ovog univerziteta

Univerzitet „Kralj Juan Carlos“: Ozbiljne optužbe. BBC

Avaz.ba

26.9.2018

Univerzitet „Kralj Juan Carlos“ u Španiji, koji je prije nekoliko godina bio pod istragom zbog sumnje na lažiranje diploma visokim evropskim političarima, sada se susreo s novom, još ozbiljnijom, optužbom. Nadležni sud u Madridu, naime, pokrenuo je istragu protiv tog javnog univerziteta zbog opravdane sumnje na falsificiranje više od 500 diploma pravnog fakulteta.

Špekulira se da su diplome prava bile dodijeljene italijanskim državljanima uprkos činjenici da ih većina uopće nije govorila španski jezik. Prema dostupnim informacijama, državno tužilaštvo sumnja da se te diploma političarima dijelila kako bi im se omogućilo pristupanje Pravosudnoj komori u Madridu.

Naime, diplomom pravnog fakulteta i članstvom u pravosudnoj komori, pronevjeriteljima se omogućavalo prakticiranje prava u svim državama Evropske unije. Prema informacijama koje državno tužiteljstvo trenutno raspolaže, pronevjeritelji su povremeno dolazili u Madrid samo kako bi finalizirali papirologiju te kako bi gledali utakmice Real Madrida.

Skandal je potresao i vrh španske politike zato što je ministrica zdravstva Karmen Monton (Carmen) ovog mjeseca bila prisiljena dati ostavku zbog sumnje da je učestvovala u falsificiranju diploma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.