BAGDAD

Ubijeno nekoliko uglednih Iračanki: Bivša misica objavila potresni video gdje je kazala kako je ona sljedeća

Prošlog četvrtka, na ulicama Bagdada ubijena je Tara Fares

Daily Mail

2.10.2018

Shimaa Qassem, bivša miss Iraka, tvrdi da je dobila prijetnje smrću u kojima se navodi "ti si sljedeća", samo nekoliko dana nakon smrti slavne iranske influenserke koju je pratilo 3 miliona ljudi u Bagdadu.

Qassem je na Instagramu, gdje je prati 2.7 miliona ljudi, objavila emotivni video u kojem navodi kako "uspješne žene u Iraku ubijaju kao kokoši".

Prošlog četvrtka, na ulicama Bagdada ubijena je Tara Fares, model na Instagramu, a Qassem za nju kaže da je "mučenica".

Inače, Fares je ubijena u svom automobilu. Pored toga što je svojim pratiteljima pisala o putovanjima, modi i stilu, nije se libila javno govoriti o nasilnom bivšem suprugu i vjereniku koji je ubijen nakon što je napadnut u Istanbulu. I dok je njen neustrašivi pohod na društvene mreže inspirirao brojne mlade Iračane, uznemirio je tradicionaliste. Fares je bila česta meta online prijetnji zbog, kako su govorili, njenog nedostatka skromnosti.

Progresivne Iračanke sad strahuju za svoju sigurnost i jer su, prije Fares, tri poslovne žene ubijene pod nerazjašnjenim okolnostima u proteklim sedmicama.

U augustu su menadžerice dvaju najboljih klinika za plastičnu hirurgiju preminule pod nerazjašnjenim okolnostima. Prva je bila Rafif al-Yasiri, ljekarka poznata kao iračka Barbie. Ova 32-godišnjakinja bila je i aktivistkinja i ambasadorica dobre volje. Sedmicu kasnije, Rasha al-Hassan, osnivačica centra Viola, također je pronađena mrtva.

Obje su pronađene mrtve u svojim domovima, ali istrage dosad nisu ništa otkrile. Dva dana prije smrti Fares ubijena je aktivistkinja i poslovna žena Soad al-Ali. Također je putovala automobilom, no vlasti za njenu smrt krive njenog muža.

Hanae Edwat iz udruženja za ženska prava Amal kaže da su oni vrlo zabrinuti događajima-

- Naoružane grupe, plemena, ratovi kriminalaca...dvi oni kontroliraju pozicije unutar države i sigurnosnih snaga. Posljednja ubistva su jasna prijeteća poruka aktivistkinjama, ali i cijelom društvo. Napadi na žene u javnom životu je pokušaj da ih se prisili da ućute i ostanu kući- kaže Edwat

Premijer Haider al-Abadi naredio je elitnoj jedinici obavještajaca da istraži slučajeve

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.