UPOZORENJA Asteroid prečnika od 700 metara ne predstavlja opasnost

Kometa smrti proletjet će pored Zemlje u novembru

Ako bi udario o našu planetu, uništio bi omanju državu ili bi pokrenuo veliki cunami

Avaz.ba
03.10.2018 09:23

Nema gravitacionog utjecaja na Zemlju

Foto: The Sun

Asteroid 2015 TB145, koji mnogi zovu kometa smrti, proletjet će pored Zemlje 11. novembra ove godine. Iako su astronomi prvobitno asteroidu dali nadimak Velika bundeva, mnogi su ukazali na činjenicu da, zapravo, liči na divovsku lobanju.

Procjenjuje se da je asteroid prečnika od 700 metara, a iako možda djeluje veliko, asteroid je, ustvari, toliko malen da nema nikakvog gravitacionog utjecaja na Mjesec ili Zemlju. Nema opasnosti da bi ovaj asteroid mogao udariti u Zemlju, a ako bi se to kojim slučajem dogodilo, udarac bi uništio omanju državu ili bi pokrenuo veliki cunami.

- Otkrili smo da objekt reflektira skoro šest posto svjetlosti koje dobije od Sunca. To je slično svježem asfaltu i dok nam je ovdje, na Zemlji, to dosta mračno, i dalje je svjetlije od tipične komete, koja reflektira od tri do pet posto svjetlosti. To ukazuje na to da je kometskog porijekla, ali kako nije vidljiv plinski omotač, zaključak je da se radi o mrtvoj kometi - rekao je Višnu Redi (Vishnu Reddy) iz Planetarnog naučnog instituta u Taksonu, u Arizoni.

Sljedeći put kad ovaj asteroid projuri pored Zemlje, bit će to u avgustu 2027. A tada će proći na samo jednoj lunarnoj udaljenosti ili 383.000 kilometara od Zemlje.

NA VRH