HRVATSKA

Vežu djecu u psihijatrijskim bolnicama

Uvjeti u kojima borave djeca od 6 do 18 godina u Psihijatrijskoj bolnici za djecu u zagrebačkoj Kukuljevićevoj su neadekvatni, počevši od nedostataka zgrade i prenapučenosti

U Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež: Nagurani su u sobe. Večernji list

Avaz.ba

5.10.2018

U Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Zagrebu djecu sa psihičkim problemima vežu! Pokazao je to izvještaj Odbora za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Evrope.

Plan liječenja

Uvjeti u kojima borave djeca od 6 do 18 godina u Psihijatrijskoj bolnici za djecu u zagrebačkoj Kukuljevićevoj su neadekvatni, počevši od nedostataka same zgrade i prenapučenosti. Na cijelom spratu, na više od 20 pacijenata, samo je jedan sanitarni čvor. Djeca su nagurana u sobe, a stubište u bolnici nema dodatnih ograda i predstavlja rizik za pacijente koji se žele povrijediti.

Uz unutrašnji, problem je i vanjski prostor. Ne postoji adekvatno dvorište na kojem bi bolesnici mogli boraviti. Tako neka djeca i po sedam dana ne izlaze na zrak i lišena su tjelesnih aktivnosti na otvorenom. Medicinska dokumentacija pacijenata je nepotpuna te predlažu da se za svakog bolesnika mora izraditi plan liječenja.


quote
<p>Djeca su nagurana u sobe, a stubište u bolnici nema dodatnih ograda i predstavlja rizik za pacijente koji se žele povrijediti.</p>

U bolnici se primjenjuju različite metode sputavanja, zabilježili su, ali i istaknuli kako smatraju da, u principu, osobe mlađe od 18 godina ne bi smjele biti vezane. Njih bi, kad je potrebna intervencija, trebalo smiriti ručnim sputavanjem.

Posebna prostorija

Delegacija Vijeća Evrope posjetila je i Klinički bolnički centar Zagreb, navodeći da je to jedina ustanova koja u Hrvatskoj provodi elektrostimulativnu terapiju ili elektrošokove (EKT) nad odraslim pacijentima. No, zamjeraju što ne postoji posebna prostorija za EKT nego se pomična oprema dovozi do bolesnika u šestokrevetnim sobama dok ostali pacijenti iz sobe gledaju i slušaju. U jednoj turi odradi se po 10-12 bolesnika.

Tretman elektrošokovima se provodi pod anestezijom, kontrolom EKG-a, ali ne i EEG-a. Pacijenti za ovu terapiju moraju dati pristanak, ali je upitno šta s onima koji za to nisu sposobni, navodi se u izvještaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.