JUKASJARVI

Svaku sobu uređuje drugi umjetnik

Dizajn šalju na odobrenje, a specijalna komisija svake godine odlučuje šta će biti izgrađeno

Posteljina u sobama testirana na polarnim temperaturama. AP

Avaz.ba

14.10.2018

U Švedskoj svake godine iznova bude sagrađen najveći hotel od leda i snijega na svijetu. Hotel je smješten 200 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga, u mjestu Jukasjarvi. Prvi put je izgrađen 1989., a danas se prostire na više od 6.000 kvadratnih metara.

U ovom zadivljujućem hotelu baš sve je napravljeno od leda, uključujući krevete, stolice, čaše… a da bi se sve to održalo, temperatura u hotelu se održava na minus pet Celzijevih stepeni.

Ledeni hotel sadrži 100 unikatno dizajniranih soba. Svaku sobu uređuje jedan umjetnik, koji prethodno pošalje svoj dizajn na odobrenje, a specijalna komisija svake godine odlučuje šta će biti izgrađeno.

Kako bi gostima ipak bilo toplo i prijatno na ledenim krevetima, koriste se vreće za spavanje i posteljina koji su testirani na polarnim temperaturama, kao i krzneni prekrivači.

Hotel sadrži i bar u potpunosti napravljen od leda, u kojem se pića služe u ledenim čašama, a za mladence željne neobičnog vjenčanja izgrađena je i kapela.

Led koji se koristi za gradnju hotela, potiče iz obližnje rijeke Torne, koja je, s dužinom od 520 kilometara, najduža u Švedskoj. Zimi se voda uzima iz rijeke i pretvara u led, ali nakon sezone, kad se hotel otopi, voda se vraća svom izvoru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.