INICIJATIVE

“Sivi vukovi” odgovorni za politička ubistva i atentate

Znak prepoznavanja pokreta je vučiji pozdrav, kod kojeg je ruka ispružena uvis, pri čemu su dva vanjska prsta ruke raširena tako da podsjećaju na uši, dok su palac, prstenjak i srednji prst skupljeni poput njuške

Njemački političari žele da ih zabrane. Deutsche Welle

Avaz.ba

23.10.2018

Turska ultranacionalistička organizacija “Sivi vukovi” mogla bi biti zabranjena u Njemačkoj. Za to se zalaže sve veći broj političara. Kao razloge navode činjenicu da se organizacija zalaže za velikotursko carstvo te u Njemačku prenosi konflikte s raznim manjinskim grupama u Turskoj, a posebno s Kurdima. Organizaciju “Sivi vukovi” neki opisuju i kao neofašističku, ali se sasvim sigurno radi o militarističkom i paramilitarnom krilu Stranke nacionalističkog pokreta (MHP).

Nacistički pozdrav

Ovoj organizaciji na teret se stavljaju brojna politička ubistva, atentati i teroristički napadi u Turskoj. Odgovorna je i za napade na političke neistomišljenike, smatra se antisemitskom te sve što nije tursko-sunitsko, smatra neturskim i manje vrijednim.


Erdoan: Vučiji pozdrav. Deutsche Welle

Njeni članovi negiraju stvarni karakter pokreta te, zato što je povezana sa mladeži MHP-a, tvrde da su kulturna i obrazovna fondacija. Znak prepoznavanja tog pokreta je takozvani vučiji pozdrav, kod kojeg je ruka ispružena uvis, pri čemu su dva vanjska prsta ruke raširena tako da podsjećaju na uši, dok su palac, prstenjak i srednji prst skupljeni poput njuške. Njihov pozdrav upoređuju s nacističkim.

Uz pokret se povezuje nasilje prema svim manjinskim grupama u Turskoj, a posebno prema Kurdima. Inače, sva ta simbolika predstavlja velikotursku vladavinu, koju ti desni ekstremisti žele uspostaviti, a koja inspiraciju crpi iz Osmanskog carstva. Javnost je u martu ove godine zgranuo turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) kad je tokom govora ispred turskog generalnog konzulata u Hamburgu pozdravio publiku vučijim pozdravom.

Prate ih

Isti pozdrav se mogao uočiti kod pristalica turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) tokom nedavnog otvorenja velike turske džamije u Kelnu i propratne Erdoanove posjete. Nakon što je Austrija odlučila da zakonom zabrani taj pozdrav, i Njemačka se odlučila na oštrije sankcije prema desnim ekstremistima među svojim građanima turskog porijekla. Za sada ih Služba za zaštitu ustavnog poretka samo prati, ali su političari CDU-a i stranke Ljevica zatražili opću zabranu tog pokreta, za šta imaju svoje političke, ali i pravne razloge.

- U Njemačkoj protuustavne simbole možete zabraniti samo onda ako ste prethodno zabranili i samu organizaciju. Drugačije to nije moguće - pojašnjava CDU-ov političar Kristof de Fris (Christoph de Vries) te ističe hitnost zabrane djelovanja tih ultranacionalista.

Ima ih u turskom parlamentu

Desni ekstremisti, prema navodima Savezne službe za zabranu ustavnog poretka, pripadaju pokretu idealista “Ulkucu”, a njihov krovni savez čini Federacija tursko-demokratskih udruženja idealista u Njemačkoj ADUTDF. U Njemačkoj imaju skoro 1.700 članova podijeljenih u skoro 170 lokalnih udruženja, a zapravo se radi o predstavništvu ekstremno nacionalističke turske stranke MHP, koja ima zastupnička mjesta u turskom parlamentu.

Odluka ministarstva

Čeka se odluka ministarstva unutrašnjih poslova, jer izricanje zabrane nije u nadležnosti Ustavnog suda nego tog ministarstva zato što je riječ o udruženju.

No, zabrana “Sivih vukova” imala bi i vanjskopolitički učinak, jer su pripadnici te organizacije vrlo često i Erdoanove pristaše, a krakovi te organizacije vode preko tri nivoa direktno do samog vrha turskih političkih krugova u Ankari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.