FRANCUSKA

Roditelji u panici: Djeca se u ovim regionima sve češće rađaju bez ruku, a uzrok je potpuna misterija

Ti slučajevi su zabilježeni u relativno suženom prostoru i pobudili su zabrinutost u tim područjima

Avaz.ba

23.10.2018

Francuska vlada odlučila je otvoriti novu istragu o djeci rođenoj bez ruku u nekoliko regiona, rekla je ministrica zdravlja Agnes Buzin i dodala da je nedopustivo da ti slučajevi ostanu nerasvijetljeni.

- Odlučili smo ponovo pokrenuti istragu u kojoj će učestvovati ljekari i stručnjaci za životnu sredinu - rekla je ministrica.

- Ne možemo se zadovoljiti činjenicom da nismo pronašli uzroke, to je nepodnošljivo - rekla je Buzin.

U Enu je rođeno sedmero djece bez ruku od 2009. do 2014. godine, u Atrantskoj Loari troje 2007. i 2008., a u pokrajini Bretanji četvero djece od 2011. do 2013.

Ti slučajevi zabilježeni su u relativno suženom prostoru i pobudili su zabrinutost u tim područjima. Prva istraga koju je provela bil je sanitarna agencija Javno zdravlje Francuske.

Početkom oktobra zaključeno je da su slučajevi u Enu statistički u nacionalnim granicama. Međutim, za anomalije u druga dva regiona nemaju objašnjenje. 

Ministrica je rekla da se godišnje u Francuskoj rađa "između 80 i 100 novorođenčadi s malformacijom udova".

Uzroci mogu biti genski ili posljedica izloženosti otrovnim supstancama (ishrana, okolina ili lijekovi poput talidomida, sedativa i analgetika koji su se prepisivali trudnicama između 1957. i 1962. zbog čega su se rađale hiljade djece bez ruku).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.