NEKRETNINE

Titova vila prodaje se za 50 miliona dolara

U penthausu od skoro 1.800 kvadratnih metara, u prozore koji su okrenuti prema Central parku, ugrađena su stakla otporna na metke

Luksuzno uređena unutrašnjost. Daily Mail

Avaz.ba

3.11.2018

Jedna od posljednjih njujorških rezidencija iz zlatnog doba Sjedinjenih Američkih Država, s vrlo bogatom historijom, našla se na prodaji za 50 miliona dolara. Nekretninu je oglasila agencija “Douglas Elliman Realestate”. Gradska kuća na broju 854 Pete avenije na Menhetnu sagrađena je 1905. godine. Imala je 32 sobe, osam kupatila i dva lifta.

Bila ambasada

U penthausu od skoro 1.800 kvadratnih metara, u prozore koji su okrenuti prema Central parku, ugrađena su stakla otporna na metke, a zadnji sprat osiguran je Faradejevim kavezom tako da se onemoguće prislušni uređaji. Stepenište i podovi obloženi su bijelim mermerom, plafoni su ukrašeni štukaturama, a zidovi muralima.

Ograda stepeništa izrađena je od kovanog željeza, a drvene oplate navodno su dopremljene iz Francuske i potječu iz jednog opljačkanog dvorca. Republika Jugoslavija kupila je nekretninu za 300.000 dolara 1946. godine, odmah nakon Drugog svjetskog rata. Koristila ju je kao svoju ambasadu.


Stepenište i podovi obloženi bijelim mermerom. Daily Mail

Tito je ovdje 1961. bio domaćin čelnicima Egipta, Gane, Indije i Indonezije i ovdje su se stvarali planovi za osnivanje Pokreta nesvrstanih. Tokom Hladnog rata, Josip Broz Tito sklonio se na ovu adresu nakon neuspješnog pokušaja atentata u hotelu “Waldorf Astoria” 1963. godine, kad je bio u posjeti Americi na poziv Džona Kenedija (John Kennedy), kaže Tristan Harper iz “Douglas Ellimana”.

Kupovina stoljeća

Nakon što je Džošua Haris (Joshua Harris) prošle godine ponudio za nekretninu, navodno, 50 miliona dolara, nije bilo lako postići dogovor. Haris je suosnivač “Apollo's Global Managementa”, a izgleda da će je na kraju ipak kupiti za 45 miliona dolara, što se smatra kupovinom stoljeća, jer je prva cijena nekretnine bila 72 miliona dolara.

Pet država

Danas je imovina još u vlasništvu pet bivših jugoslavenskih država, a o njihovim udjelima odlučivali su Ujedinjeni narodi. Srbija posjeduje najveći iznos po osnovu stalne misije pri UN-u. Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Slovenija imaju portfelj od 50 nekretnina širom svijeta koje namjeravaju prodati, ali su trenutno na tržištu samo četiri, uključujući i ovu na Petoj aveniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.