SRBIJA

Fudbaleri prodavali stanove pokojnika po Beogradu

Oštećeni su kupci, zakonski nasljednici preminulih i Grad Beograd

Pronađeni falsificirani ugovori i pečat. Alo

Avaz.ba

4.11.2018

Sedmorici osumnjičenih za prodaju praznih stanova pokojnika u Beogradu uz lažnu dokumentaciju Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do tri mjeseca. Kako saznaje “Alo!”, među osumnjičenima su i dva fudbalera srbijanskih nižerazrednih klubova.

 Svi saslušani

Tužilaštvo za organizirani kriminal pokrenulo je istragu protiv 11 osumnjičenih Zorana Rankovića (46), Aleksandra Lalića (41), Vladimira Milanovića (40), Gorana Đurđevića (52), Nikole Jolovića, Dragana Živkovića (31), Dragana Negovanovića (43), Petra Miščevića (47), Jožefa Pavlova (57), Nemanje Vučićevića i još jedne osobe koja je u bijegu.

Svi su uhapšeni saslušani, nakon čega je tužilac predložio da se za sedam okrivljenih odredi pritvor, za dvojicu je predložio mjeru zabrane napuštanja boravišta, dok je Petar Miščević pušten da se brani sa slobode bez mjera.

Kako je saopćeno iz policija, Zoran Ranković osumnjičen je da je tokom 2017. organizirao kriminalnu grupu koja je stanove u Beogradu, čiji su vlasnici preminule osobe i Grad Beograd, na osnovu falsificiranih dokumenata, knjižio u zemljišne knjige Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) na nekoga od pripadnika grupe ili na osobe koje su povezane s grupom. Nakon toga su te stanove prodavali ispod njihove tržišne cijene.

Pretres prostorija

Prilikom pretresa stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni, pronađeni su unaprijed pripremljeni falsificirani ugovori o kupoprodaji nepokretnosti, ugovori o otkupu stanova, potvrde da su u cijelosti isplaćeni stanovi i više desetina falsificiranih pečata državnih institucija. Oni su tim pečatima ovjeravali prethodno pripremljenu falsificiranu dokumentaciju.

Kako je utvrđeno, kriminalna grupa stekla je na ovaj način protupravnu korist od 253.650 eura, a oštećeni su kupci, zakonski nasljednici preminulih i Grad Beograd.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.