ISTRAŽIVANJA

ADX je zatvor u kojem žive najzloglasniji zločinci

Svaki zatvorenik provodi 23 sata na dan u samici

Screenshot

Index.hr

4.11.2018

Zatvor maksimalne sigurnosti u Florensu u američkoj državi Kolorado, poznat kao "ADX", najčuvaniji je zatvor u SAD-u.

U njemu se nalaze najgori i najnasilniji zatvorenici. U njemu svaki zatvorenik provodi 23 sata na dan u samici, piše "Business Insider".  

"ADX" je namijenjen malom broju zatvorenika koji su pokazali da im ljudski život ništa ne znači, kako je objasnio Norman Karlson (Norman Carlson), bivši direktor FBI-a, a u njemu se trenutno nalazi 422 zatvorenika.  

Neki od najpoznatijih zločinaca u Americi smješteni su upravo u ovom zatvoru. Ovdje se nalazi Ramzi Jusuf (Ramzi Yousef) koji je osuđen zbog napada na Svjetski trgovački centar 1993., Teri Nikols (Terry Nichols), terorista uključen u bombaški napad na Oklahomu 1995., Robert Hansen (Robert Hanssen), bivši agent FBI-a koji je Rusima prodavao povjerljive informacije, Zakarias Musaui (Zacarias Moussaoui), jedan od urotnika 11. septembra. 

Svoje dane provode u ćelijama velikim 3,65x 2,13 metara s debelim betonskim zidovima, dvostrukim željeznim vratima i samo jednim prozorom koji je visok 90 centimetara, ali širok samo 10 centimetara, piše "The Times". 


Svaka ćelija ima odjel s tušem i kupatilom, a spavaju na tankim madracima položenim na betonskim pločama. U svakoj ćeliji se nalazi televizor, a dopušten im je pristup knjigama i novinama.

Dopušteno im je maksimalno 10 sati sedmično provesti izvan svoje ćelije, pri čemu se izmjenjuju odlasci u unutrašnju teretanu (prostoriju bez prozora u kojoj se nalazi samo jedna šipka na kojoj se mogu podizati) i grupne posjete vanjskom dvorištu za rekreaciju (tokom kojeg se svaki zatvorenik stavlja u poseban kavez).

Svi im se obroci dostavljaju kroz mali otvor na vratima, a kroz isti otvor komuniciraju s čuvarima, psihijatrom ili svećenikom.

"Amnesty International" objavio je da zatvorenici u ovom zatvoruponekad danima žive bez da su i s kim progovorili i riječ.

- Ovo mjesto nije za ljude - ispričao je Robert Hud (Robert Hood), koji je bio upravitelj zatvora od 2002. do 2005. Zatvor je također opisao kao "malo čišću verziju pakla". 


Sama ustanova je  izgrađena tako da zatvorenici budu apsolutno odsječeni od vanjskog svijeta. Zatvorenici u njega dolaze posebnim autobusima, a teško naoružane patrole okružuju kompleks, piše CNN. Zidovi koji ga okružuju prekriveni su bodljikavom žicom, a prozori dizajnirani tako da zatvorenici kroz njih ne mogu vidjeti nebo.

- Kad prođu kroz vrata na licima im vidite da su shvatili gdje se nalaze. U jednom trenu gledaju ljepote Roki Mauntejna (Rocky Mountainsa), a u drugom shvate da je to posljednji put što su ga vidjeli. ADX je život nakon smrti, prema mom mišljenju, sudbina gora od smrti - rekao je Hud.

Zatvorenici nemaju nikakav međusobni kontakt, moraju nositi lance na nogama, rukama i oko struka u rijetkim trenucima kad, u pratnji zatvorskog čuvara, napuštaju ćelije.

Posjetiti ih smiju samo advokati i najbliži članovi porodice s kojima smiju razgovarati kroz staklenu pregradu, a svi se razgovori, kao i njihova pošta, nadziru.

Hud ipak naglašava da su ovakvi uvjeti namijenjeni najgorim zločincima koji su "zaradili" svoje mjesto u njemu. 

- Bili su u zatvorima, ubijali čuvare, ubijali posjetioce. Ovdje je riječ o teroristima, nasilnim članovima bandi, špijunima. Oni su zaradili svoj dolazak ovamo -  zaključio je on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.