PROJEKTI

U pustinji gradi pametni grad bez korupcije i političkih manipulacija

Koristit će sve dostupne moderne tehnologije, od 3D printanja, preko umjetne inteligencije do nanotehnologije

Bit će smješten u Nevadi. Business Insider

Business Insider

10.11.2018

Američki mogul Džefri Berns (Jeffrey), koji se obogatio na kriptovalutama poput ethera, planira da u pustinji izgradi savršeni pametni grad. U Nevadi je kupio zemljište od 27.113 hektara, za koje je izdvojio nevjerovatnih 170 miliona američkih dolara. Zemljište je dio “Innovation Parka”, koji je već sada sjedište njegove kompanije “Blockchain”.

Blockchain tehnologija smatra se najsigurnijim sistemom, koji je imun na manipulaciju i korupciju. Park inovacija koristit će decentraliziranu blockchain infrastrukturu kao temelj svih interakcija, a stanovništvo će se moći služiti bankovnim računom, glasati ili pohranjivati razne druge podatke u blockchain bez posredstva kompanija i vlade.

Učinkovitost, održivost, transparentnost i porijeklo neće biti kompromitirani, već će biti zagarantirani svim stanovnicama. U dizajnu Parka inovacija rade kompanije “Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects” i “Tom Wiscombe Architecture”. Grad će koristiti sve dostupne moderne tehnologije, od 3D printanja, preko umjetne inteligencije do nanotehnologije.

U njemu će se voziti isključivo električni automobili, a energija će se dobivati iz obnovljivih izvora, poput solarnih ploča i putem snage vjetra. “Innovation Park” samo je jedan u nizu gradova budućnosti koji su trenutno u planu. U arizonskoj pustinji milijarder Bil Gejts (Bill Gates) planira izgraditi svoju inačicu savršenog grada, a kompanija “Sidewalk Labs” ima slične planove u blizini Toronta.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.