AFRIKA

Predsjednik na prostitutke trošio 600.000 dolara godišnje

Bio je slab na žene, triput se ženio, a smatra se da je imao najmanje 30 djece, od kojih je većina vanbračna

Porodica Bongo uživala u luksuznom životu. abc

Avaz.ba

13.11.2018

Kada je Fidel Kastro (Castro) službeno napustio predsjedničku dužnost na Kubi, najdugovječniji vladar na svijetu postao je malo poznati predsjednik Gabona Omar Bongo. Ovaj diktator vladao je od 1967. sve do svoje smrti 2009., a „tron“ je ostavio sinu u naslijeđe.

Predmet istrage

Omar se za svog života smatrao jednim od najbogatijih ljudi svijeta, a njegov ogroman imetak uključivao je 33 nekretnine u elitnim dijelovima Pariza i Nice te 180 miliona dolara na američkom računu. A to su samo podaci koji su otišli u javnost, jer su postali predmet istraga...

Gabon obiluje naftom, a kako je riječ o maloj državi, koja danas ima dva miliona stanovnika, zapravo ima sve preduvjete da bude „afrički Dubai“. No, umjesto toga, to je zemlja koja se ubraja među one s najvećom društvenom nejednakošću. Skoro trećina Gabonaca živi u siromaštvu, dok „kasta“ oko porodice Bongo uživa u svim blagodatima.

Omar Bongo članove svoje porodice, sina, kćerku, zeta... postavljao je za ministre, potrošio oko 800 miliona dolara na gradnju predsjedničke palače, a da se ne govori o troškovima u privatne svrhe.

Kupovao je stanove i luksuzne automobile, a jednu od najvećih afera imao je 1995. kada je italijanski modni dizajner na sudu priznao da je od Omara dobivao 600.000 dolara godišnje za „krojačke usluge“ koje su - osim odijela - uključivale i prostitutke.

Velika je prašina podignuta i kada mu se snaha pojavila u šouu realnosti VH1 televizije u kojem je u Kaliforniji kupovala nekretninu od 25 miliona dolara.

Ugledna pjevačica

Omar je bio slab na žene, triput se ženio, a smatra se da je imao najmanje 30 djece, od kojih je većina vanbračna. Supruga s kojom je proveo najveći dio života nakon razvoda je postala ugledna pjevačica, a kao kuriozitet se može navesti i podatak da mu je kćerka ljubovala sa slavnim pjevačem Bobom Marlijem (Marley).

Potkupi pa vladaj

Kao najvažniji član porodice prometnuo se sin Ali, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima poslije očeve smrti i nastavio dinastiju po skoro identičnom receptu: Potkupi pa vladaj. Jedini je problem što zalihe nafte nisu vječne, a ni on, a još manje njegov otac, nisu nešto razmišljali o alternativama...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.