HAPŠENJA

Ojadili butike za pola miliona eura, odao ih pas Avatar

Sudija im odredio pritvor pa su do daljnjeg smješteni u strogom zatvoru u Bolzanu

Ukradena roba završila u policiji. La Gazzetta

Avaz.ba

16.11.2018

Bijeli pas Avatar glavni je svjedok provala u skupocjene butike u tri italijanska mjesta tokom proteklog mjeseca, koje je odradila tročlana balkanska banda - Hrvat Josip A. (52) i dvojica Srbijanaca L. M. (39) i V. K. (41). Uhapšeni su prije nekoliko dana nakon odličnog ulova te im je sudija istrage odredio pritvor pa su do daljnjeg smješteni u strogom zatvoru u Bolzanu.

 Poznati brendovi

Razbojnički trojac ukrao je dizajnirane torbe, odjeću i galanteriju vrijednu više od pola miliona eura. Oni su u mjestu Riva del Garda obili bravu luksuznog butika te ekspresno sa polica poskidali i natrpali u velike vreće razne torbe renomiranih brendova D&G, “Burberry”, “Michael Kors”... Prema procjeni oštećenog vlasnika, ukradena je roba vrijedna skoro 50.000 eura.

Potom su u mjestu Forte dei Marmi pokrali robu vrijednu 90.000 eura, a iz popularnog butika u Kortini d’Ampeco ukrali su robu u vrijednosti od skoro 400.000 eura. Prije svake akcije, 39-godišnji Srbijanac L. M. je sa psom Avatarom, koji ih je na kraju i odao, išao u izvidnice. Potom su mu se na odabranoj lokaciji pridružila druga dvojica kolega, koji su provaljivali u butike.

Svaku od tih provala zabilježile su sigurnosne kamere s okolnih trgovina i na svim snimcima uvijek je u kadru bio isti prizor - isti muškarac s istim psom. Bio je to okidač da policija prvo locira tog slučajnog prolaznika, koji je u vrijeme provala baš šetao tom rutom u gluho doba noći i pogledavao prema trgovini. Zatim je otkriveno da u susjednim uličicama šetač psa sjeda u automobil švicarskih tablica, u koji utrpavaju torbe s ukradenom robom.

 Osujećen plan

Kriminalisti su brzo povezali sve i otkrili lokaciju na kojoj su skupljali dojmove nakon netom odrađene provale u butik u Kortini d’Ampeco. Prilikom hapšenja, policija je od njih zaplijenila više od 1.500 komada ukradenih skupocjenih krpica i modnih dodataka, a koje bi lako unovčili da im plan nije osujećen.

Oduzet impresivan alat

Od trojice lopova oduzet je i impresivan alat koji su koristili za provale, ali i poliuretanska pjena i uređaj za ometanje signala u krugu od 100 metara, kojim su ometali alarm. Bandi su oduzeta i tri automobila te više raznih registarskih tablica Švicarske, Austrije i Njemačke.

Nakit milionske vrijednosti

Hrvatska policija uhapsila je nedavno hrvatsko-srrbijansku bandu, osumnjičenu za krađu nakita milionske vrijednosti u januaru ove godine u Veneciji. Nakit je ukraden iz privatne kolekcije vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdulaha el-Tanija, koja je bila izložena u Duždevoj palači u Veneciji na izložbi pod nazivom "Blaga mogula i maharadža". Ukradeni su par naušnica od platine i dijamanata, vrijednih milion dolara, i broš od platine i rubina, vrijedan više od dva miliona dolara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.