BEOGRAD Kazne nisu ni male ni velike, ako se završi na novčanom kažnjavanju

Žena za seks tražila 1,60 KM, a kad su je pitali zašto tako jeftino, njen odgovor ih je šokirao

Alo.rs
15.11.2018 14:41

Cijene se kreću već od 8,30 KM

Foto: Ilustracija

Da legalizacija prostitucije magično ne rješava probleme donošenjem zakona, već ih možda i uvećava, pokazuju i primjeri iz najuređenijih zemalja. 

Iako se može pretpostaviti da je "najstariji zanat" žena, ali i muškaraca, ravnopravno rasprostranjen po Srbiji, od 44 suda, presude su donijete samo u njih 6, ukupno 107 presuda (od čega čak 80 u Beogradu), piše Alo.rs.

Kazne nisu ni male ni velike, ako se završi na novčanom kažnjavanju ili, zbog ponavljanja prekršaja, ne završi u zatvoru, što se dogodilo u sedam slučajeva - sve ženama. Prema pisanju srbijanskih medija, cijene se kreću već od 500 dinara (8,30 KM), i to za sve oblike seksa - oralni, klasični (vaginalni), analni. 

Pri svakoj priči o legalizaciji u Srbiji treba uzeti u obzir da se tu radi prvenstveno o ženama kojima to nije 'posao' niti se tu radi o 'seks-radnicama', već o ljudima koji nemaju nikakvog načina da drugačije dođu do novca. U sudskim spisima stoji zabilježen i slučaj žene koja se prostituirala za 100 dinara (1,60 KM) jer je toliko nedostajalo za obrok za nju ili dijete - kazala je Cvetičanin-Knežević. 

NA VRH