ENGLESKA Ubistvo iz milosrđa

Bili su u braku 52 godine, a onda sklopili dogovor zbog kojeg je penzioner uzeo metalnu šipku i ubio suprugu

On je počeo da je udara po leđima i glavi, a kad mu je ponestalo snage, uzeo je jastuk i počeo je da je guši

Blic.rs

Franks: Nije htio da prekrši dogovor


Čovjek star 84 godine našao se pred sudom zato što je uz pomoć metalne šipke usmrtio svoju dvije godine stariju suprugu koja je patila od demencije.

Lorens Franks (Lawrence, 84) i njegova supruga Patrisija Franks (Patricia, 86) iz Getleja u Engleskoj, bili su u braku 52 godine, kada je Patrisiji dijagnostificirana demencija. Prema navodima, oni su se tada dogovorili da ona nikada neće otiću u bilo kakvu ustanovu na liječenje, već da će ostati u njihovom porodičnom domu. 

Međutim poslije deset godina, njeno stanje je bilo sve gore. Bila je nepokretna i često nije bila u stanju da prepozna supruga. Kako je i Lorensovo zdravstveno stanje bilo sve teže, on se odlučio da umjesto toga da smjesti suprugu u dom mimo njihovog dogovora, uzme metalnu šipku i ubije je. 

Kako se navodi, on je počeo da je udara po leđima i glavi, a kad mu je ponestalo snage, uzeo je jastuk i počeo je da je guši. 

Na suđenju Franksu, sudija je prilikom izricanja presude naveo da razumije njegov čin, kao i da je jasno sa kolikom količinom ljubavi i pažnje je vodio računa o svojoj supruzi sve dok je to mogao, čak i onda kada ona nije mogla da ga prepozna, dodajući da je ustanovljeno da je ubistvo izvršeno dok se nalazio u stanju smanjene odgovornosti. 

Lorens Franks je osuđen na dvije godine, zbog, kako je rečeno, ubistva iz milosrđa.

NA VRH

Podijeli članak na