LONDON

Opasna policijska metoda šokirala javnost: Obaraju lopove s motocikala kako bi smanjili kriminal

Policija želi da promijeni mišljenje koje je rašireno među građanima da lopove koji skidaju kacige i ne staju kada im se to kaže pušta da pobjegnu

You Tube

Avaz.ba

24.11.2018

Službenici londonske Metropolitske policijske službe (MPS) svojim službenim vozilima udaraju lopove na motociklima kako bi smanjili broj razbojništava i srodnih krivičnih djela počinjenih uz pomoć motora, mopeda i sličnih vozila. 

Iz MPS-a kažu da će se protiv lopova na motociklima "boriti u svakoj prilici", pa čak i kada lopovi opasno voze i skidaju kacige. Policija želi da promijeni mišljenje koje je rašireno među građanima da lopove koji skidaju kacige i ne staju kada im se to kaže pušta da pobjegnu, prenosi "Ladbible".

Zbog toga je policija objavila i video u kojem se vidi kako se policajci sudaraju s vozačima motocikala. Policija naglašava da takve poduhvate izvode vozači koji su prošli posebnu edukaciju i kažu da se nadaju da će objavom tog video obeshrabriti motorizovane lopove.

Na ovu akciju MPS se odlučio nakon što je nedavno porastao broj krivičnih djela u kojima su korišteni mopedi. Policija navodi da kriminalci s ukradenim motociklima voze po trotoarima i kradu mobilne telefone, ručne torbe i druge dragocjenosti, a znaju da ih koriste i kao sredstvo za bježanje poslije počinjenog zločina. 

Iz policije kažu da je novi pristup rezultirao padom broja kriminalnih djela koja su počinjena uz pomoć motocikala i mopeda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.