ŽIVOT

Rođena je sa 350 grama, a danas je zdrava beba

Poslije duže od četiri mjeseca života u inkubatoru u Institutu za neonatologiju, ona je uspješno prebrodila sve zdravstvene prepreke

Lavovski se borila za život. Blic

Avaz.ba

24.11.2018

Najmanja beba ikad rođena u Srbiji, na svijet je došla sa svega 350 grama. Lavovski se borila za život i danas je zdrava i napredna beba. Početkom ove godine u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front”, Palčica, kako su je prozvali, rođena je prijevremeno, čak 12 sedmica prije termina. Poslije duže od četiri mjeseca života u inkubatoru u Institutu za neonatologiju, uspješno je prebrodila sve zdravstvene prepreke. 

Uplašeni roditelji

Kako njeni presretni roditelji, koji su željeli ostati anonimni, kažu, ona sada ima 4,5 kilograma, lijepo napreduje i polako sustiže vršnjake.

- U početku smo bili uplašeni. S druge strane, imali smo veliku pomoć doktora iz Instituta za neonatologiju i ostalog medicinskog osoblja iz te ustanove. I uspjeli smo se izboriti zajedno s našom djevojčicom, koja je volju za životom pokazala od samog rođenja - navode majka i otac najmanje bebe u Srbiji.


Polako sustiže vršnjake. Blic

Oni priznaju da su sve vrijeme osjećali strah, ali je on potpuno nestao u momentu kad su svoju bebu uzeli u ruke poslije njenog boravka u inkubatoru. Standardna garderoba i oprema za bebe, čak i najmanji broj, za ovu hrabru i jaku djevojčicu bili su ogromni pa su im, kako naglašavaju roditelji, garderobu i cucle tokom boravka u Institutu za neonatologiju osigurali u toj ustanovi.

Naravno, Palčice se još sjećaju i u najvećem porodilištu na Balkanu GAK "Narodni front", gdje je djevojčica rođena. U Institutu za neonatologiju, navodi dr. Katarina Lazić, beba je boravila četiri i po mjeseca, a kući je otpuštena kada je dostigla težinu od 1.875 grama.

Vidljiv napredak

- Kod nas je bila primljena na Odjeljenje intenzivne njege. Disala je uz pomoć respiratora, jer su joj pluća bila nezrela. Hranu je dobivala putem tzv. nazogastrične sonde, jer nije imala razvijen refleks sisanja. Postepeno smo uspjeli stabilizirati njeno kliničko stanje. Poslije dvije sedmice, beba je samostalno disala. Uspostavljena je i ishrana i više nije primala infuziju - navodi dr. Lazić.

Prema riječima dr. Lazić, djevojčicino zdravstveno stanje, iako je otpuštena kući, i dalje prate na redovnim kontrolama.

Pobjednica od samog početka

Načelnica Porodilišta GAK “Narodni front”, prof. dr. Snežana Rakić rekla je kako je djevojčica dokazala da je pobjednica od samog početka.

- Mama je ležala kod nas na Odjeljenju visokorizičnih trudnoća. Vodenjak je pukao i ona se porodila. Djevojčica je, zbog zastoja u rastu, težila samo 350 grama, ali je od prvog udisaja pokazala koliko je jaka i posebna - navodi prof. dr. Rakić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.