ŽIVOT

Dok im je narod gladovao one trošile milione

Posebne prostorije sa cipelama, krzna i dragulji, mali šoping od 120.000 dolara

Grejs Mugabe: Pobjegla iz zemlje i otad joj se gubi svaki trag. Arhiv

Avaz.ba

25.11.2018

Dok građani nisu imali šta jesti, one su zgrtale milione, živjele u luksuzu i bile neosjetljive na patnje građana. Jedna od najbahatijih prvih dama je Grejs Mugabe (Grace), donedavno prva dama Zimbabvea i supruga Roberta Mugabea. Nakon vojnog puča prije dvije sedmice, pobjegla je iz zemlje i otad joj se gubi svaki trag.

 Ukrala milijarde

Grejs je poznata po luksuznom životu. Ona je još 2003. godine tokom boravka u Parizu potrošila 120.000 dolara kad je izašla u manji šoping. I dok je ona uživala u abnormalnom bogatstvu stanovnici su jedva preživljavali sa jednim obrokom na dan. Mugabe je vladao 37 godina i mnogi stanovnici misle da je ona kriva što je Mugabe postao neosjetljiv na njihove patnje.


Imelda Markos imala 3.400 pari štikli. Arhiv

Stoga je Grejs već odavno jedna od omraženih prvih dama u Africi. Nju u stopu prati Imelda Markos (Marcos), nekad prva dama Filipina i udovica diktatora Ferdinanda Markosa. Svijet se sredinom osamdesetih godina zgranuo kad su, nakon Markosovog svrgavanja, upali u njihovu rezidenciju i pronašli posebnu prostoriju u kojoj je diktatorova supruga čuvala cipele.

Na desecima polica koje su se protezale od poda do plafona, prebrojali su čak 3.400 pari raznobojnih štikli. Filipinski narod je istovremeno umirao od gladi i životario ispod ljudskog dostojanstva. 

Elena Čaušesku uživala u krznenim bundama. Arhiv

Imeldu su optužili da je tokom 20-godišnje vladavine svog supruga ukrala milijarde iz državne blagajne. Iako se te 1986. godine činilo da će biti najstrožije kažnjena, nikad nije osuđena.

 Velika palača

U najbahatije prve dame spada i ubijena Elena Čaušesku (Ceausescu). Ako ništa drugo, Rumuni joj danas mogu biti zahvalni, jer im je ostavila jedan od najraskošnijih muzeja u Evropi. Doduše, rumunski narod sve je to plaćao izgladnjivanjem i životom bez grijanja u doba najvećih zima. To je, ujedno, bio i razlog zašto su diktator Nikolaj Čaušesku (Nicolau) i njegova supruga Elena strijeljani.

Uglavnom, Elena je izrazito uživala u kolekciji krznenih bundi od najrazličitijih divljih životinja. Također, tu je i velika palača koju joj je izgradio njen suprug. To je najveća palača u Evropi, a unutra je pravo bogatstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.