PROJEKTI

Tulipan visok 305 metara kao kulturna i društvena znamenitost

Toranj će imati vidikovac i rotirajuće gondole te nebeske mostove, koji će spajati opservacione platforme

Bit će četiri metra niži od “Sharda”. BBC

Avaz.ba

25.11.2018

London će uskoro dobiti novi toranj, visok 305 metara, koji će se, s obzirom na to da je zamišljen kao veliki tulipan, zvati “Tulip Tower”. Najavljeno je da će novi toranj biti druga najviša zgrada u Londonu, samo četiri metra niža od najvišeg nebodera “Shard”.  

Stakleni tobogani

Toranj će imati vidikovac i rotirajuće gondole, a unutrašnji stakleni tobogani i rotirajuće kapsule gondola fiksirani su na tri strane fasade kako bi svim posjetiocima ponudili sasvim novi pogled na grad.

Imat će i nebeske mostove, koji će spajati opservacione platforme, dok će u sklopu “Tulip Towera” postojati bar i restoran sa pogledom od 360 stepeni. Tako će posjetioci tornja imati priliku da se popnu do vidikovca, koji je dizajniran tako da izgledom podsjeća na latice lale na tankoj stabljici.

Novi pogled na grad. BBC

Osim toga, osmišljeno je i da “Tulip Tower” bude turistička i obrazovna atrakcija, na čijem će se vrhu nalaziti prostor za učenje, a godišnje će 20.000 londonskih učenika moći besplatno posjetiti toranj. Arhitekti su, pord toga, isplanirali i javno dostupan vrt na samom krovu zgrade. “Tulip Tower” dizajnirali su arhitekti čuvene kompanije “Foster + Partners”.

Gradnja u 2020.

- Tulip je u skladu sa progresivnim duhom Londona. Nudi značajne benefite stanovnicima i posjetiocima Londona, jer će postati kulturna i društvena znamenitost grada, koja će budućim generacijama pružiti edukativne resurse koji nemaju premca – smatra arhitekt Norman Foster.

Inače, s obzirom na to da je planirani početak gradnje u 2020. godini, očekuje se da će se nova londonska turistička atrakcija moći vidjeti u 2025.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.