FENOMENI

Naučnici u šoku: Cijela planeta se tresla 20 minuta

Zemljotres je primijećen 11. novembra, seizmički talasi trajali su dvadesetak minuta, a epicentar mu je bio u Indijskom okeanu blizu francuskog otoka Majota, između Madagaskara i Mozambika

Zemljotres primijećen 11. novembra. Ilustracija

RT

1.12.2018

Čitava planeta tresla se 11. novembra oko 20 minuta, a naučnici i dalje ne mogu odgonetnuti šta je pokrenulo ovaj misteriozni zemljotres. Iako ga niko nije osjetio, zna se da se dogodio.

Zemljotres je primijećen 11. novembra, seizmički talasi trajali su dvadesetak minuta, a epicentar mu je bio u Indijskom okeanu blizu francuskog otoka Majota, između Madagaskara i Mozambika. Osjetio se širom svijeta od Čilea i Sjedinjenih Američkih Država do Novog Zelanda.

 - Mislim da nikad nisam vidio išta slično, ali ne mora značiti da je uzrok svemu nešto egzotično - rekao je seizmolog Goran Ekstrom s Univerziteta Kolumbija.

Nije jasno je li zemljotres pokrenut vulkanskom aktivnošću ili ga je pokrenuo udar meteorita. Geolozi su poprilično zbunjeni, a jedno od objašnjenja je da se radilo o takozvanom seizmičkom roju, tj. skupu istovremenih manjih zemljotresa bez konkretnog početnog udarnog šoka.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.