MEDELJIN

Na mjestu Eskobarove palače bit će sagrađen park posvećen žrtvama narkomafije

Naslijeđe Pabla Eskobara u njegovom Medeljinu, gradu u kojem je vodio svoje kokainsko carstvo kombinacijom brutalnosti i dobročinstva, odbija odumrijeti

Grob Pabla Eskobara: Dužnici mu odali počast. CNN

Avaz.ba

3.12.2018

Dvadeset pet godina nakon što je Pablo Eskobar (Escobara) ubijen u obračunu s policijom, njegovo naslijeđe u Medeljinu, gradu u kojem je vodio svoje kokainsko carstvo kombinacijom brutalnosti i dobročinstva, odbija odumrijeti.

 Obračun s policijom

Gradske vlasti namjeravaju uskoro srušiti njegovu betonsku palaču, ali u četvrti koja nosi njegovo ime mnogo je onih koje je Eskobar zadužio i zato su mu odali počast na dan njegove smrti.

Eskobar je ubijen u obračunu s policijom na krovu kuće u Medeljinu 2. decembra 1993., dan nakon svog 44. rođendana i pet mjeseci pošto se sedmi put pojavio na „Forbesovoj“ listi najbogatijih na svijetu.

Njegova palača na osam spratova, nazvana Monako, simbol dekadentnog izobilja kolumbijske mafije osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, danas više nalikuje ruševini.

Neskladna bijela zgrada trebala bi u februaru biti sravnjena sa zemljom.

- Monako je postao antisimbol. Ne želimo da današnja djeca odrastaju sanjajući da budu Pablo Eskobar kada odrastu. Rušenje je jedini način da zaliječimo rane - kaže gradski dužnosnik Manuel Vilja (Villa).

 Turistička atrakcija

Eskobarovo zdanje najveća je turistička atrakcija bogate medeljinske četvrti El Poblado. Na njenom će mjestu biti sagrađeni javni park posvećen hiljadama žrtava kolumbijskog "narkoterorizma", brutalnih obračuna narkokartela među sobom i s državom.

Podijeljeno društvo

Kolumbijsko društvo podijeljeno je u vezi s Eskobarovim naslijeđem.

Angela Zuluaga jedna je od onih koji žele izbrisati trag "narkokulturi". Ona je još bila u majčinoj utrobi kada joj je Eskobarov plaćenik ubio oca, sudiju koji je izdao nalog da ga uhapse.

- Mnogo je nas koji smo propatili u vrijeme narkoterorizma - rekla je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.