ZABRINJAVAJUĆE Velika opasnost u vašim vlastitim domovima

Stručnjaci upozoravaju: Ako dijete ovo proguta, može umrijeti za nekoliko sati

Fatalne povrede mogu nastati čak i ako je baterija prazna

Jutarnji.hr
07.12.2018 11:49

Baterije postaju iznimno opasne kad dođu u dodir sa sluznicom unutar usta, grla ili nosa

Foto: Ilustracija

Stručnjaci upozoravaju roditelje da male okrugle baterije koje se koriste u satovima ili božićnoj rasvjeti drže podalje od djece jer mogu izazvati ozbiljne, ponekad i fatalne povrede.

Naime, te male okrugle baterije kakve se često koriste i u daljinskim upravljačima i igračkama mogu izazvati hemijske opekline ako dođu u dodir s ustima ili nosom.

Ovo je upozorenje objavljeno nakon što je jedno dijete umrlo kada je takvu bateriju slučajno progutalo. S obzirom na to da u mnoge igračke i božićne ukrase idu upravo takve baterije, tokom blagdana potreban je i dodatan oprez. 

- Takve baterije predstavljaju veliku opasnost za malu djecu i bebe. Posljedice nehotičnog gutanja baterije mogu biti strašne - rekao je doktor Kevin Stjuart (Stewart), direktor "The Healthcare Safety Investigation Branch" (HSIB), organizacije koja se bavi zdravstvenom sigurnošću.

Iako istraga o smrti djeteta koje je progutalo bateriju još traje, istražitelji kažu da su vidjeli dovoljno da izdaju ovakvo upozorenje. 

Baterije postaju iznimno opasne kad dođu u dodir sa sluznicom unutar usta, grla ili nosa. Vlažna površina pokreće hemijsku reakciju koja može opeći tkivo.

Ako se baterija slučajno proguta, ona može izazvati opekline unutrašnjih organa, i to samo u nekoliko sati, te probleme s disanjem i gutanjem. 

Fatalne povrede mogu nastati čak i ako je baterija prazna pa se roditelji dodatno upozoravaju da pravilno skladište istrošene baterije, kaže doktorica Rejčl Roulands (Rachel Rowlands) iz ambulante u Lesteru.

Tagovi

Baterije Djeca
NA VRH