PONUDE

Turisti plaćaju kako bi živjeli kao redovnici u budističkim hramovima

Sve do 2002. godine javni ulazak u hramove bio je zabranjen, no kako su te godine Japan i Južna Koreja organizirali SP u nogometu, neko se dosjetio da to iskoristi za promoviranje zemlje

U programu „Templestay“ učestvuje više od 130 hramova. AP

Avaz.ba

10.12.2018

Oni koji su zainteresirani kako izgleda živjeti životom budiste mogu to doživjeti u Južnoj Koreji. Naime, program nazvan “Templestay” kreirala je kulturna organizacija korejskih budista koji se nadaju kako će na ovaj način turiste upoznati sa životom u budističkim hramovima.

Dobar način

Sve do 2002. godine javni ulazak u hramove bio je zabranjen, no kako su te godine Japan i Južna Koreja organizirali SP u nogometu, neko se dosjetio da to iskoristi za promoviranje zemlje.

Tako danas, 16 godina kasnije, u programu „Templestay“ učestvuje više od 130 hramova, od kojih 26 nudi program na engleskom jeziku, pa i oni koji nisu iz Koreje u njemu mogu učestvovati bez problema i jezičkih barijera.

Još više akcenta na korejsku tradiciju budizma bačeno je ove godine, kada su budistički planinski hramovi uvršteni na popis UNESCO-ove zaštićene baštine.

Program goste uči budističkom načinu života, tačnije načinu života budističkih redovnika. Tako se, prije svega, turisti mogu učiti asketskom životu, ali tu je i meditiranje, hortikultura i slične stvari koje čine život redovnika.

Jednostavna hrana

Turisti, također, imaju priliku i isprobati hranu kakva se ovdje jede. Riječ je o jednostavnoj prehrani koja ne uključuje životinjske proizvode, a na „dobrom glasu“ nije ni luk, tako da ovdje neće jesti češnjak, mladi luk, poriluk... Sigurno je zapravo samo da će oni koji ovdje borave izgubiti koji kilogram.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.