SVIJET

Nesretni planinari pronađeni 30 godina poslije kobnog uspona na Himalaje

Runarsonov otac otkrio da je djevojka njegovog sina bila trudna kad je umro

Na Himalajima pronađeni ostaci tijela. Arhiv

CNN

13.12.2018

Škotski planinar koji je sedmicama tražio dvojicu svojih prijatelja nestalih na Himalajima prije 30 godina oglasio se nakon što su njihova tijela konačno pronađena.

Podsjetimo, jedan Amerikanac pronašao je tijela Islanđana Kristina Runarsona (Kristinn Runarsson) i Trstena Guđonsona (Thorsteinn Gudjonsson) na dnu glečera prošli mjesec. 

Stiv Astrop (Steve Aisthorpe) bio je s nesretnim dvojcem na ekspediciji u oktobru 1988. godine. 

- Pronalazak ostataka Trstena i Kristina nakon toliko godina neizbježno je iznio mnoge emocije na površinu svima onima koji su poznavali i voljeli ovu divnu dvojicu - rekao je Astrop, prenosi CNN. 

Astrop je, također, rekao da je ovo otkriće zbližilo ljude te izrazio nadu da će s vremenom donijeti pomirenje. Rekao je da je tijela stradalih vjerovatno niz planinu spustio glečer u povlačenju, a dodatne informacije mogao bi otkriti film pronađen u džepu jednog od planinara. Tijela su kremirana na Katmandu, a pepeo je vraćen u Island.

Škot je, inače, morao napustiti misiju kada se razbolio, ali je dvojicu Islanđana potaknuo da nastave bez njega. Kaže da je imao loš osjećaj kad se vratio u kamp. 

- Očajnički sam se nadao da su se Kristin i Trsten sigurno spustili te da sada leže u svojim vrećama za spavanje u crvenom šatoru - rekao je. 

Runarsonov otac otkrio je da je djevojka njegovog sina bila trudna kad je umro. 

- Pet mjeseci nakon što je proglašen mrtvim na neki način dobili smo ga nazad. Njegov sin je isti otac - rekao je Guđonson


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.