ZANIMLJIVOSTI

Duško Popov, čovjek prema kojem je nastao lik Džejms Bonda

Po dolasku u Ameriku otišao u sjedište FBI-a

CDM

15.12.2018

U svijetu elitne špijunaže, i tajnih agenata u kojem se malo šta sa sigurnošću zna, jedno ime se ipak redovno spominje i navodi kao uzor, Duško Popov. Bio je najuspješniji špijun tokom Drugog svjetskog rata. Dupli (neki smatraju i trostruki) agent kojem su vjerovali i Čerčil (Churchill) i Hitler. On je bio uzor za čuvenog agenta 007 Ijana Fleminga (Ian), Džejmsa Bonda (James).

O trostrukom jugoslovenskom agentu snimljen je i dokumentarac. Sjajan dokumentarac o Duškovom životu u kojem svjedoče njegovi prijatelji i članovi najuže porodice.

Život Duška Popova bio je pun opasnosti. Na relaciji Lisabon (koji je bio sjedište evropske špijunaže tog vremena) – London (gdje je Britancima redovno podnosio izvještaje o njemačkim planovima i dobijao lažne informacije koje je trebalo da podmetne Rajhu).

Negdje u toj komunikaciji, Duško Popov je došao u posjed nevjerovatnog podatka. Japanci su se uoči 1941. godine živo interesovali za mogućnost polijetanja bombardera sa nosača aviona, a on je od njemačke obavještajne službe, dobio zadatak da ode u SAD i prikupi informacije o luci Pearl Harbour.

Popov je odmah po dolasku u Ameriku otišao u sjedište FBI-a. Tada im je predočio da će Japanci napasti Pearl Harbour. Ipak, njegova upozorenja nisu shvaćena ozbiljno, a direktor agencije, Džon Edgar Huver (John Edgar Hoover), prema Popovu je pokazao otvoreno neprijateljstvo.  


Prijem Popova u FBI je bio hladan. U njegovu priču Huver nije povjerovao. 

Nekoliko mjeseci kasnije, 7. decembra 1941. godine, vjerovatno se pokajao. Ali, bilo je kasno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.