ŠOKANTNO

Električna bandera mjesto prebivališta hiljada Makedonaca

To tvrdi Katja Mateva, bivša direktorica odjela zaduženog za izdavanje državljanstva u bugarskom ministarstvu pravosuđa

Mateva: Isplate varirale od 500 do 7.000 eura. Euroactiv

Avaz.ba

19.12.2018

Električna bandera koja se nalazi u selu nadomak Blagoevgrada u Bugarskoj prijavljena je kao adresa prebivališta hiljada Makedonaca s bugarskim državljanstvom. Sve je to dio prevare organizirane širom Bugarske i osmišljene za prodaju certifikata za izdavanje državljanstva ove zemlje. 

 Lažni certifikati

To tvrdi Katja Mateva, bivša direktorica odjela zaduženog za izdavanje državljanstva u bugarskom ministarstvu pravosuđa. Mateva kaže da je prvi čovjek tog bugarskog sela, čije ime nije objelodanila, prijavio banderu kao adresu Makedonaca koji su u gotovini platili certifikate kako bi postali naturalizirani bugarski državljani.

Ona procjenjuje da je za 11 godina, koliko je ona obavljala funkciju, najmanje 5.000 ljudi koji nisu imali nikakvo bugarsko porijeklo svake godine uspijevalo doći do ovog lažnog certifikata.

Mateva tvrdi da je dio bugarske političke elite imao koristi od ovoga i upire prstom u vicepremijera Krasimira Karakačanova i čelnika nacionalističke stranke VMRO-Bugarski nacionalni pokret, koja je manjinski partner u vladi premijera Bojka Borisova.

Navodi i da su isplate za lažne certifikate obavljane u gotovini usred dana na trotoarima ispred institucija u Sofiji. Mateva je i ranije govorila da je nakon obavještenja koje je dobila iz Interpola odbacila oko 60 takvih prijava za naturalizaciju državljanstva.

 Prva hapšenja

Također, navodi da su isplate varirale od 500 do 7.000 eura, u ovisnosti o tome koliko je imućna osoba koja pokušava dobiti certifikat. Bugarska policija u oktobru je obavila prva hapšenja u ovoj aferi kada je direktor Državne agencije za Bugare u inozemstvu Petar Haralampijev priveden sa još 20 osumnjičenih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.