ZANIMLJIVO

Žene s alopecijom pretvorila u glamurozne fotomodele

Nikada se nisu osjećale seksepilnije

24sata.hr

22.12.2018

Željela sam pokazati da žene mogu izgledati prekrasno bez nametnutih standarda ljepote, rekla je fotografkinja. Inače, alopecija je autoimuna bolest kod koje otpadnu dlake s tijela. Krispi Sparks (Chrissy Sparks), fotografkinja iz Birmingema u Velikoj Britaniji, provela je sate i sate transformirajući žene oboljele od alopecije u glamurozne modele donjeg rublja.

U tome joj je pomagala njena stilistica Nav Soroya, a rezultat je fantastičan. Alopecija je autoimuna bolest kod koje otpadnu dlake s dijela ili cijele glave, a znaju otpasti i obrve, trepavice i druge dlake na tijelu. Neke od žena plakale su kada su se vidjele u sasvim novom svjetlu jer se, kazale su, nikada nisu osjećale seksepilno.

Krisi kaže da je ovim projektom željela svima pokazati da žene mogu izgledati prekrasno bez u medijima nametnutih standarda ljepote. Prije pet godina otvorila je svoj studio "DollHouse Photography" i od tada je fotografirala hiljade različitih žena.

Podržavam nekonvencionalne standarde ljepote. Željela sam pokazati tim ženama da nije važno ako se osjećaju nesigurno. Na kraju svega osjećale su se fantastično. Te fotografije su dostojne naslovnica - rekla je, a prenosi "Daily Mail".

Mnoge od tih žena alopeciju su dobile u djetinjstvu i nikada prije se nisu fotografirale bez perike glavi.

 - Imam alopeciju od sedme godine i nikada nisam voljela gledati svoje fotografije. Nisam ni sanjala da ću se fotografirati bez perike. Plakala sam kada sam vidjela kako izgledam na ovim fotografijama. Bila sam preplavljena emocijama i time koliko sam zapravo predivna. Ko bi mislio da mogu izgledati seksi, pogotovo bez perike na glavi. Osjećam se kao milion dolara - rekla je jedna od njih.

Među modelima tog dana našla se i studentica Danijela (Danielle Atkins 20), koja ima alopeciju od druge godine.

- Počelo je s malim dijelom na glavi. Svi su mislili da je to alopecija kod beba i da će nestati. Međutim, to se nije dogodilo. Bila sam fascinirana kada sam vidjela fotografije. Obožavam ih i one definitivno pokazuju da ćelavost može biti lijepa i seksi - rekla je.

Dodala je da se inače voli preobraziti šminkom, odjećom i perikom, no ovo joj je prvi put u životu da se osjeća nevjerovatno bez perike.

- Prije ovog fotografiranja osjećala sam se kao da se ne uklapam u tipičan stereotip ljepote. No, ovo iskustvo mi je dokazalo da možemo biti jednako lijepe kao i komercijalni modeli koje gledamo u medijima - ispričala je Danijela. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.