SAD

Hospitalizirano 12 osoba, tretmanom sa matičnim ćelijama zaraženi bakterijama

Posljedice ove infekcije mogu biti ozbiljne po zdravlje pacijenata, rekla je dr. Perkins

FDA: Upotreba matičnih ćelija samo za imunološku rekonstituciju. CNN

Avaz.ba

28.12.2018

Dvanaest Amerikanaca hospitalizirano je nakon što su infuzijom ili injekcijom primili tretman sa matičnim ćelijama koje su uzete iz krvi pupčane vrpce koja je bila zaražena bakterijama, rekli su iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). 

Poslano pismo

Pacijenti iz saveznih država Arizone, Floride i Teksasa primili su tretman koji je proizvela kompanija “Genetech”, a prodavala firma “Liveyon LLC”. Iz CDC-a su upozoravali da su kompanije nezakonito distribuirale proizvod, koji nije odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA).

Kompaniji “Genetech” sa sjedištem u San Dijegu FDA je, naime, u novembru ove godine poslala upozoravajuće pismo zbog ReGen5, ReGen10 i ReGen30, koji su se koristili za alogeničnu transplantaciju. Autologna transplantacija je vrsta transplantacije gdje se upotrebljavaju bolesnikove vlastite matične ćelije, dok kod alogenične transplantacije bolesnik prima matične ćelije od zdravog, podudarnog donora.

Iz FDA kažu da su odobrili upotrebu matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce samo za imunološku rekonstituciju, tj. za osobe sa poremećajima sistema koji učestvuju u proizvodnji krvi. Tako se one mogu koristiti pri transplantaciji krvi ili koštane srži kod pacijenata koji boluju od raka ili poremećaja imunološkog sistema.

Niz oboljenja

No, pacijente su u ovom slučaju matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce liječili protiv niza oboljenja koja uzrokuju bol, poput osteoartritisa, boli u leđima, reumatoidnog artritisa i slično. Ni za jedno od tih oboljenja nije dokazano da ih je moguće izliječiti transplantacijom matičnih ćelija.

- Posljedice ove infekcije mogu biti ozbiljne po zdravlje pacijenata - rekla je doktorica Kiran Perkins iz CDC-a te je dodala kako je ozbiljno zabrinuta, jer su pacijenti hospitalizirani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.