LISTA

Partenon je najljepša građevina na svijetu

Na atinskom Akropolju ponosno stoji već 2.500 godina

Izgradili su ga arhitekti Iktin i Kalikart. Business Insider

Avaz.ba

25.12.2018

Grčki Partenon je, prema mišljenju arhitekata, najljepša građevina na svijetu. Na drugom mjestu našla se zgrada Nacionalnog kongresa u Braziliji, treći je Muzej umjetnosti u Sao Paulu, a četvrto mjesto zauzima Zabranjeni grad u Pekingu. 

- Partenon ima suštinski prelijepu arhitektonsku formu, dorski red uz upotrebu blagih krivulja u stubovima kako bi se osiguralo da oni ne izgledaju kao vreteno kad se gledaju iz udaljenosti. Lokacija na vrhu brda dala nam je najbolji uvid u arhitekturu koju danas pokušavamo unaprijediti i poboljšati - rekla je arhitektica Tara Imani.


Na drugom mjestu zgrada Nacionalnog kongresa u Braziliji. Business Insider

Partenon, koji na atinskom Akropolju ponosno stoji već 2.500 godina, najdragocjeniji je dijamant Grčke, koji predstavlja kolijevku demokratije i do danas se smatra jednom od najpoznatijih svjetskih građevina.

Izgradili su ga arhitekti Iktin i Kalikart pod nadzorom vajara Fidije. Radovi su počeli 447. godine prije nove ere, a zgrada je završena 438. godine p. n. e. Partenon je izgrađen u čast grčke boginje Atine zato što je spasila Atinu i Grčku u tokom Perzijskih ratova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.