LIFESTYLE

Saga o nestaloj kćerci vladara Dubaija dobila sretan kraj

Kćerka potpredsjednika i premijera UAE Latifa Muhamed el-Maktum navodno je u martu ove godine nestala u Indiji nakon što je organizirala bijeg

Šeika Latifa i Robinson: Druženje u Dubaiju. Reuters

Avaz.ba

26.12.2018

Latifa Muhamed el-Maktum (33), kćerka vladara Dubaija, koja je u martu ove godine navodno nestala u Indiji nakon što je organizirala bijeg iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kod kuće je sa porodicom. Ovu vijest potvrdili su iz ministarstva vanjskih poslova UAE. Grupe za zaštitu ljudskih prava pozvale su vlast UAE da otkrije gdje se nalazi princeza i u kakvom je stanju nakon izvještaja međunarodnih medija da je nasilu vraćena u tu arapsku zemlju. 

 Pažnja i podrška

- Na zahtjev porodice, 15. decembra 2018. bivša visoka komesarka za ljudska prava Ujedinjenih naroda i bivša predsjednica Irske Meri Robinson (Mary) sastala se sa princezom, šeikom Latifom – saopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova UAE.

Fotografije snimljene tokom njihovog popodnevnog susreta, objavljene su uz njihov pristanak. Robinson je nakon posjete Dubaiju uvjeravana da šeika Latifa ima svu neophodnu pažnju i podršku. Podsjetimo, Latifa je kćerka šeika Muhameda bin Rašida el-Maktuma, potpredsjednika i premijera UAE i vladara emirata Dubaija.

U videu koji je objavila u martu ove godine, princeza Dubaija, kako je nazivaju, objašnjava da nema slobodu da živi i da je cijelog života tamničena, mučena, prebijana i cenzurirana. Kako bi ostvarila svoje planove, Latifa se 2011. obratila francuskom biznismenu i bivšem mornaričkom oficiru Žoberu (Jaubert), koji je kao tajni agent radio za francusku obavještajnu službu.

Latifa je potom 2014. upoznala Tinu Jauhijainen (Tiina Jauhiainen), koja joj je trebala držati časove kapoere. Brzo su se sprijateljile pa je Tina odlučila da joj pomogne pa su se njih dvije uputile u Oman. Plovile su do međunarodnih voda, gdje ih je Žober čekao na jahti. Planirali su da odu u Indiji, gdje je Latifa htjela zatražiti politički azil.

Naoružani muškarci

No, na jahti su se 4. marta pojavili naoružani muškarci. Vraćeni su u UAE, a Tina i Žober su pretučeni i ispitivani skoro 20 sati dnevno. Od tada se Latifi gubio svaki trag. Niko od prijatelja se nije čuo s njom, nije viđena u javnosti. Njeni profili na društvenim mrežama su ugašeni. Vlasti Dubaija se, također, nisu oglašavale o cijelom slučaju, ali je jedan izvor rekao da je Latifa sa porodicom i da je odlično, što je sada i potvrđeno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.