HRVATSKA

U Hitnom prijemu izvadio nož iz srca čovjeku i spasio mu život

Nije bilo vremena za prebacivanje do operacijske sale, zahvat se morao izvršiti odmah

Dr. Mihanović: Bilo dramatično. Zadarski list

Avaz.ba

27.12.2018

U moru crnih vijesti iz zdravstva koje ovih dana zapljuskuju javnost u Hrvatskoj, podvig dr. Jakova Mihanovića, zadarskog hirurga, prošao je ispod radara. Krajem prošlog mjeseca, dr. Mihanović je na vrlo neobičan način spasio još jedan život.  

- Upravo smo završili jednu operaciju i sjeo sam malo da odmorim. Tada je kolega dr. Emilijo Dijan najavio kako vozilo Hitne medicinske pomoći dovozi pacijenta koji ima nož u prsnom košu i srcu - rekao je dr. Mihanović.

Ovaj hirurg bio je dežurni u Hitnom prijemu Opće bolnice u Zadru. Odmah je uslijedilo žurno ekipiranje hirurškog tima, koji je dočekao vozilo Hitne pomoći.

- Tu moram pohvaliti ekipu Hitne pomoći, koja je odgovarajuće reagirala i na vrijeme dovela pacijenta u bolnicu. Kad je stigao do nas, pacijent nije pokazivao nijedan znak života. Scena je bila, zaista, dramatična. Stojimo nad razodjevenim pacijentom koji ima zaboden nož u srce. Kako nije bilo ni pritiska ni pulsa, pristupilo se mjerama oživljavanja. Znali smo da umire pred našim očima i da je izgubljen ako ga hitno ne operiramo – kazao je dr. Mihanović.

Nije bilo vremena za prebacivanje do operacijske sale, zahvat se morao izvršiti odmah, u Hitnom prijemu, jer je prijetilo odumiranje mozga i ostalih organa. Doktor Mihanović je velikim makazama otvorio prsni koš i onda je počela drama.

Prsni koš je, praktično, otvoren u ambulanti te smo uspjeli zakrpati probodeno srce pa je došlo do drastičnog oporavka pacijentovog stanja. Kad je anesteziolog rekao da se pojavio puls, svima je u ambulanti laknuo. Pacijent je prebačen u operacijsku dvoranu, gdje mu je zatvoren prsni koš i stavljeni su mu drenovi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.