MOSKVA

Čarape najvrednija imovina jer su bile veza između ćelija

Butirka ima problem s prenatrpanošću, jer je u njoj 2.000 pritvorenika, ali i onih koji služe višegodišnje kazne

U njemu su bili mnogi poznati zatvorenici

Avaz.ba

1.1.2019

Ozloglašeni zatvor Butirka u Moskvi uskoro će biti zatvoren, a bivši zatvorenik Aleksandar kaže da nikada neće zaboraviti vrijeme koje je proveo iza rešetaka. Naglašava da su u zatvoru čarape bile najvrednije. 

Vika s prozora

- Čarape bismo oparali i od niti kasnije pravili konopce. Konopci su bili veza između ćelija. Druge čarape smo kačili na te konopce i u njih stavljali stvari – ističe on.

Aleksandar je bio u zatvoru 17 mjeseci zbog finansijskog kriminala. Vikao je s prozora kako bi komunicirao s porodicom i prijateljima ispred zatvora.

- Ovo je najbolje mjesto za vikanje. Ono je prvo mjesto do koga može da dopre vaš glas. Fizički tamo ne možete stići - rekao je on.

Zatvor Butirka sagrađen je 1771. godine i radi se o najstarijem i najvećem zatvoru u Moskvi. U njemu su bili mnogi poznati zatvorenici poput Feliksa Džeržinskog, osnivača sovjetske tajne policije, Sergeja Koroljova, vodećeg ruskog svemirskog projektanta, i ubijenog antikorupcijskog advokata Sergeja Magnitskog.

Butirka ima problem s prenatrpanošću jer je u njoj 2.000 pritvorenika, ali i onih koji služe višegodišnje kazne.

- Jedno područje se zvalo Dolina lopova jer su generali kriminalci tamo služili kazne. Lično sam se sreo s trojicom - kaže Aleksadar.

Naglašava da se zatvorskim čuvarima može platiti da bi prokrijumčarili određene stvari.

Osam telefona

- Moj advokat je nekome dao novac. Kada je zatvorski čuvar otkopčao svoju uniformu, vidio sam čak osam mobilnih telefona. Stvarno je imao osam telefona i nekoliko punjača.

Pritvorenici iz Butirke će biti preseljeni u roku od dvije godine, a novi zatvor će biti izgrađen izvan Moskve.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.