KIOSK

Kontroverzni projekat "Ambrozija" Ako imate 13.000 KM, napunit će vam vene mladom krvlju da zaustavite starenje

Eksperiment sproveden na miševima

Ne morate da pijete krv djece da biste povratili snagu vaše izgubljene mladosti. Ilustracija

Avaz.ba

19.1.2019

Ne morate da pijete krv djece da biste povratili snagu vaše izgubljene mladosti. Možete da je primite transfuzijom, za 8.000 dolara (13.000 KM) po litru.

"Ambrozija", startap kompanija koju je osnovao diplomac medicine sa Stanford Univerziteta, počela je da uliva krv mladih u očvrsnule arterije starijih građana u pet američkih gradova, naravno ukoliko imaju novca za ovaj neobičan tretman. 

Džesi Karmazin (Jessy Carmazin), doktor medicine koji nikada nije dobio licencu za medicinsku praksu, osnovao je kompaniju sa sjedištem na Floridi i tvrdi da je njen tretman infuzije krvne plazme mlađih ljudi efikasan u borbi protiv starenja.

Prema pisanju "Business Insider", on je otvorio klinike u Los Anđelesu, San Francisku, Omahi, Hjustonu i Tampi. Interesovanje je veliko i oko 100 potencijalnih pacijenata je kontaktiralo kompaniju prve sedmice otkako je napravila sajt u septembru. 

Tehnološki preduzetnik i investitor Piter Til, koji je suosnivač kompanija "Pejpal" i "Palantir" rekao je da je 2014. godine uzimao hormon rasta u nadi da će živjeti do 120 ili više godina, pokazao je interes za "Ambroziju".

Govoreći o smrti, on je rekao da bi radije da je ne prihvati, već da se bori protiv nje. 

Do sada je skoro 150 pacijenata u dobi od 35 do 92 godine - uključujući i 81 tokom kliničkog ispitivanja dobilo ovaj tretman.

Kompanija svoje intravenozne intervencije naziva tretmanom mladom plazmom. "Ambrozija" kaže da isisava krv donatora u dobi od 16 do 25 godina. Za starije pacijente koji prolaze kroz ono što startap naziva medicinskim tretmanom, postoji i popust na količinu - 12.000 dolara (20.000 KM) za dva litra. Pacijenti su stariji od 30 godina, navodi kompanija. 

Karmazin je prošle godine rekao da je studija pokazala da se njihovim tretmanima i do 20 posto smanjuje nastanak proteina koji se povezuju sa rakom i Alchajmerovom bolešću.

On je rekao i da je tretman inspiriran eksperimentima sprovedenim na miševima. 

Istraživači sa Harvarda identificirali su supstancu u mišjoj krvi za koju su vjerovali da je djelimično odgovorna za efekat protiv starenja koji su vidjeli kod starijih miševa kojima je data transfuzija krvi mladih miševa. Istraživači sa Stanforda su također proučavali takve transfuzije, poznate kao parabioza, navodi časopis "Science".

Međutim, istraživači sa Berklija koji ispituju parabiozu kod miševa, prošle godine su opisali ovakve tretmane "opasnima". 

- Vrlo je vjerovatno da bi mogli da izazovu štetu tijelu. Opće je poznato u medicinskoj zajednici - a to je i razlog što često ne vršimo transfuzije - da se kod 50 posto pacijenata javljaju veoma loše nuspojave. Dobijate tuđu krv i ona se ne podudara - rekla je Irina Konboj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.